Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας / World Hepatitis Day
Ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει στην πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας / World Hepatitis Day, όπως έχει οριστεί η 28η Ιουλίου.
Με κεντρικό σύνθημα «Η άγνοια είναι μεταδοτικΗ! Μην… κολλάς σε προκαταλήψεις, ενημερώσου σήμερα για την Ηπατίτιδα», η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος – Ε.Ε.Μ.Η. (https://eemh.gr/), συνεχίζει την προσπάθεια για τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πρόληψη της μετάδοσης των Ιογενών Ηπατιτίδων, τη βελτίωση της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής, καθώς και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσβεβλημένων ατόμων.
Στόχος, η εξάλειψη των χρόνιων ιογενών ηπατιτίδων να αποτελέσει προτεραιότητα!
Εξάλλου, σκοπός της φετινής παγκόσμιας καμπάνιας είναι η σωστή ενημέρωση, η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της στην ανίχνευση περισσοτέρων ασθενών, ώστε να οδηγηθούν στη σωστή αντιμετώπιση.
Διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση λοιπόν, αποτελούν τα δύο «όπλα» στη φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας.Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.
Στο πλαίσιο αυτό, Δήμοι και φορείς ανά την Ελλάδα συστρατεύονται στο πλευρό της Ε.Ε.Μ.Η., φωταγωγώντας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024, σημαντικά κτίρια και εμβληματικά σημεία. Στόχος, είναι η μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και αντιμετώπισης των ιογενών ηπατιτίδων, με στόχο ουσιαστικό και όχι μόνο συμβολικό.
Ο Δήμος Αγρινίου θα φωταγωγήσει το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, οδός Αναστασιάδη 1.
Η ηπατίτιδα και τα στοιχεία στην Ελλάδα
Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά (B και C), είτε μέσω τροφών.
Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Η Ελλάδα πλέον, κατατάσσεται στις χώρες με χαμηλό επιπολασμό των ιογενών ηπατιτίδων.
Ειδικότερα, στην χώρα μας υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πάσχουν από λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι μέχρι και 80.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β στους πάσχοντες ασθενείς.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που έχει εκπονηθεί , παραμένει η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στόχος, που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ή το δυνατό κοντύτερα σε αυτό το έτος. Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και στην ίαση της λοίμωξης.
Με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: αbbvie,ΕLPEN, GILEAD, Vocate.