Το σενάριο περί διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αποτέλεσε έναν από τους τέσσερις θεματικούς άξονες της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ιερόθεος στο Μεσολόγγι.
Ο κ. Ιερόθεος χαρακτήρισε δύσκολο το θέμα, σχολιάζοντας ότι η θέση του είναι λεπτή τόσο ως Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου όσο και ως Τοποτηρητή της Μητρόπολης μετά την εκδημία του μακαριστού Κοσμά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτήν την περίοδο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητείται επισήμως στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας.
Ο Τοποτηρητής αναφέρθηκε ακόμα στις νέες του αρμοδιότητες, στο έργο του μακαριστού Κοσμά αλλά και στο ζήτημα της πανδημίας και τις παραμέτρους της.
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους όλου του Νομού, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Διοικητήριο) στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την οποία ευγενώς παρεχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Σαλμά.
Στην αρχή τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, γιατί βρίσκονται στο ενδιάμεσο μεταξύ του λαού και των οργάνων της Πολιτείας, οπότε ενημερώνουν τον λαό για τις αποφάσεις των φορέων της Πολιτείας, και ενημερώνουν τους υπευθύνους για τις ανάγκες του λαού.
Στην συνέχεια παρουσίασε τις απόψεις του για τέσσερα βασικά θέματα.
Πρώτον, ανέλαβε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την 3 Ιανουαρίου 2002, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά, ώστε να μην υπάρχει κενό στην εκκλησιαστική διοίκηση, και να υπάρχει ενότητα της κάθε Μητροπόλεως με την Εκκλησία.
Ως Τοποτηρητής έχει ποιμαντική και διοικητική αρμοδιότητα μέσα στα πλαίσια των διατάξειων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θα παραμείνη Τοποτηρητής μέχρι την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου, στον οποίο θα παραδώση την διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μέσα στα πλαίσια αυτά είπε ότι και ο ίδιος γνωρίζει τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διότι στο παρελθόν 4 χρόνια μαθήτευσε στα «Παπαστράτεια» Σχολεία Αγρινίου, 15 χρόνια συνοικούσε με τον Γέροντά του άγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης, που καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία και διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και του διηγόταν πολλά περιστατικά, και 27 χρόνια είναι Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Δεύτερον, συνδεόταν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά με αδελφική φιλία και αγάπη από τα μαθητικά χρόνια στο Αγρίνιο, και συνεργάζονταν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος τόσο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας όσο και στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά ήταν διαχρονικό, σημαντικό και πρέπει να συνεκτιμηθή στην ολότητά του. Τελικός Κριτής είναι ο Θεός.
Τρίτον, τα τελευταία χρόνια η Χώρα μας πέρασε από τρεις μεγάλες κοινωνικές και εθνικές κρίσεις, ήτοι την οικονομική, την προσφυγική και την υγειονομική, και αυτό επηρέασε την ζωή των ανθρώπων και το έργο της Εκκλησίας, η οποία (Εκκλησία) προσπάθησε και προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτές, με το λειτουργικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο της.
Στην θεολογική γλώσσα λέμε ότι ζούμε σε κοινωνίες μεταπτωτικές με πολλά προβλήματα, και γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει δε να αποφεύγονται τα δύο άκρα, δηλαδή η απόλυτη ελευθερία που καταλήγει σε ασυδοσία, και ο ολοκληρωτισμός. Πρέπει να επικρατή η μεσότητα, αφού κατά τον Αριστοτέλη η αρετή είναι η μεσότητα μεταξύ ελλείψεως και υπερβολής.
Η Εκκλησία σέβεται τους φορείς της πολιτικής εξουσίας, χωρίς να ταυτίζεται με αυτούς και να ασκή πολιτική, αλλά και σέβεται την ιατρική επιστήμη, η οποία πρέπει να ελέγχεται από την επιστήμη της Βιοηθικής. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ θεολογίας και επιστήμης, αφού και οι δύο κινούνται σε συγκεκριμένα όρια που είναι προσδιορισμένα και έχουν κοινό σκοπό τον άνθρωπο.
Γι αυτό πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ελήφθησαν ύστερα από γνωμοδοτήσεις των Συνοδικών Επιτροπών και εισηγήσεις Ιεραρχών.
Το θέμα της πανδημίας είναι κυρίως ιατρικό και το αντιμετωπίζει Πολιτεία με τα ανάλογα όργανα που διαθέτει. Η Εκκλησία σέβεται την Ιατρική Επιστήμη όταν εργάζεται για την σωματική υγεία των ανθρώπων, ενώ η ίδια με τα Mυστήριά της και την Θεολογία της ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό και προσφέρει στους ανθρώπους πνευματική υγεία.
–
Τέταρτον, μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά διακινήθηκαν μερικά σενάρια που υπήρχαν και παλαιότερα για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι δύσκολο από κάθε πλευρά και ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθή με τέτοια σενάρια, γιατί είναι λεπτή η θέση του, ως Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ενημέρωσε υπεύθυνα ότι αυτήν την περίοδο δεν συζητείται το θέμα αυτό επισήμως στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας, και εν πάση περιπτώσει αν τεθή επισήμως τέτοιο θέμα, θα αντιμετωπισθή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πολιτεία και πρέπει να υπάρξη συναντίληψη.
Στο τέλος ευχήθηκε στους δημοσιογράφους και εκπροσώπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχουν υγεία και δύναμη στο έργο τους, που είναι υπεύθυνο, και ζήτησε την συνεργασία τους για το καλό των πολιτών της περιοχής μας, ώστε να υπάρχη ειρήνη και ενότητα, μέσα στα δημοκρατικά και εκκλησιαστικά πλαίσια.
Οι δημοσιογράφοι έθεσαν διάφορα ερωτήματα και ο Σεβασμιώτατος απάντησε καταλλήλως, διευκρινίζοντας τα θέματα αυτά.
Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως αντιπροσωπεία του τοπικού παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, υπό τον πρόεδρο του κ. Σπυρίδωνα Παπαθανασίου, οι οποίοι προσκάλεσαν τον Σεβασμιώτατο να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών που τελείται κατ’ έτος την παραμονή της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου.
Ο Σεβασμιώτατος μετά τον Εσπερινό θα μιλήσει επίκαιρα στους θεολόγους – μέλη του Παραρτήματος και θα ευλογήσει την αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου.