Εκπρόσωποι του σωματείου της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου πραγματοποίησαν σήμερα λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, απεργιακή συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στο Αγρίνιο για το δυστύχημα στη Λεπενού
Το δυστύχημα στο εργοστάσιο ασφαλτικών στην περιοχή της Λεπενούς, στο οποίο βρήκε το θάνατο ένας 52χρονος από την Αθήνα, ενώ δύο ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, κινητοποίησε το σωματείο της Ένωσης Οικοδόμων, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, αλλά και αρκετά σωματεία της περιοχής και σήμερα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού στο Αγρίνιο, κάτω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν με αφορμή το τραγικό γεγονός.
Ο θάνατος του 52χρονου πατέρα από το Μενίδι προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των εργατών που χάνουν τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2023 έχασαν τη ζωή τους 108 εργαζόμενοι. Στην περιοχή μας έχασαν τη ζωή τους 4 εργαζόμενοι, ενώ πολλοί σακατεύονται κάθε χρόνο, τόσο την περιοχή μας όσο και πανελλαδικά. Αιτία αυτής της κατάστασης αυτής είναι τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Την κύρια ευθύνη τη φέρνουν η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες που αντί να επανδρώσουν με το ανάλογο προσωπικό την Επιθεώρηση Εργασίας την αποδυνάμωσαν , με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι και οι εργοδότες να αλωνίζουν αδιαφορώντας για τη ζωή των εργατών».
Πρέπει να επισημανθεί ότι κλιμάκιο του σωματείου της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου πήγε στο χώρο του εργοταξίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τραγικό δυστύχημα.
Ο Πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Αιτωλοακαρνάνας Μιχάλης Καστσιγιάννης στο πλαίσιο της κινητοποίησης τόνισε:
«Το ΔΣ της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας πήρε την απόφαση της 24ωρης απεργίας και της κινητοποίησης για να διαδηλώσει και να απαιτήσει να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία, την ασφάλεια, αλλά και την προστασία της ζωής των εργατών.
Προχθές είχαμε ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα. Συνάδελφός μας έχασε την ζωή του στον αγώνα που έκανε για την επιβίωση. Αυτό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώσεις μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιες. Αντί να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που έχουν αποφασίσει, δεν παίρνουν μέτρα ούτε για την εφαρμογή τους και τους ελέγχους. Αυτό γίνεται γιατί κατήργησαν την επιθεώρηση εργασίας και την δυνατότητα που είχαν οι επιτροπές ελέγχου στους χώρους δουλειάς, γιατί, όπως λένε, είχε κόστος και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Δεν είναι το μοναδικό τραγικό συμβάν αυτό που συνέβη στη Λεπενού. Από τα στοιχεία της Επιθεώρησης έχασαν την ζωής τους 108 εργαζόμενοι, ενώ υπήρχαν και 15.000 ατυχήματα. Στον χώρο των κατασκευών θρηνούμε 17 συνολικά εργαζόμενους σε διάστημα ενός χρόνου. Στην περιοχή μας σε ένα χρόνο έχουμε θρηνήσει 3 εργαζόμενους του κλάδου των κατασκευών.
Φτάνει πια, όχι άλλος νεκρός για να αυξάνονται τα κέρδη της εργοδοσίας και η Κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, για την προστασία της υγείας τους και για την προστασία της ζωή τους.
Απαιτούμε να λειτουργήσουν και πάλι οι μεικτές επιτροπές ελέγχου, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Για το έγκλημα στην περιοχή της Λεπενούς η Επιθεώρηση Εργασίας δεν γνώριζε καν ότι υπάρχει στο σημείο και λειτουργούσε τέτοιο παρασκευαστήριο.
Καλούμε όλους τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι με τα ταξικά σωματεία, να διεκδικήσουν την ασφάλειά τους στους χώρους εργασίας. Απαιτούμε να πάρει άμεσα μέτρα η Κυβέρνηση και να μην αδιαφορεί, όπως επίσης να πάψει να υπάρχει η ανεξέλεγκτη και ασύδοτη δράση των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς».