Σύμφωνα με τον Γιώργο Μελισσάρη, παραγωγό από τις Θεσπιές, οι αποδόσεις των χωραφιών κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στα 250 κιλά το στρέμμα. «Είναι νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την καλλιέργεια. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τα δύο χρόνια που την καλλιεργούμε δείχνουν πως πρόκειται για μια καλλιέργεια με σημαντικές προοπτικές», αναφέρει.
Όπως τονίζει, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια. Η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος, πάντως, φαίνεται να ευνόησε την παραγωγή.
Καλύτερη βαθμολογία από το σιτάρι
Ζητήσαμε από τον ίδιο να συγκρίνει την καλλιέργεια της κινόας με τις αροτραίες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, καθώς απαιτούν παρόμοιες καλλιεργητικές φροντίδες.
Ο κ. Μελισσάρης εκτιμά πως η κινόα φαίνεται να αποδίδει καλύτερα οικονομικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται εξειδικευμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Υποστηρίζει, επίσης, ότι το παραγόμενο προϊόν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Επιπλέον, το καθεστώς της συμβολαιακής γεωργίας καθιστά την κινόα μια ελκυστική επιλογή για το επόμενο διάστημα.
Στα 200 κιλά η βιολογική, με τιμή 0,80 ευρώ/κιλό
Χωρίς ιδιαίτερες εισροές και ειδικά χωρίς τη χρήση αγροχημικών καλλιεργεί την κινόα ο Στάθης Μπαντάνας από τον Άγιο Δημήτριο Βοιωτίας. Ο ίδιος έχει ήδη πιστοποιήσει την καλλιέργεια ως βιολογική και την έχει εντάξει σε σχετικό πρόγραμμα. Οι αποδόσεις της φετινής καλλιεργητικής περιόδου κυμάνθηκαν, κατά μέσο όρο, στα 200 κιλά ανά στρέμμα. «Καλλιέργησα φέτος 30 στρέμματα, αλλά για την επόμενη χρονιά σκοπεύω να τα αυξήσω στα 70 με 80», αναφέρει. «Η τιμή της βιολογικής κινόας φτάνει τα 0,80 ευρώ το κιλό, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερο εισόδημα σε σχέση με τα σιτηρά. Αν σε αυτό προστεθεί και η ενίσχυση από ευρωπαϊκά προγράμματα, τότε το τελικό εισόδημα αυξάνεται σημαντικά».
Κλείνοντας, τονίζει πως πρόκειται για μια καλλιέργεια με μέλλον, που μπορεί να προσφέρει λύσεις στον αγροτικό τομέα της περιοχής. «Σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Χρειάζεται να την αξιολογήσουμε καλύτερα, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της παραγωγής και να βελτιώσουμε τις καλλιεργητικές μας φροντίδες. Μόνο έτσι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα έχουμε τη δυνατότητα εναλλαγής καλλιεργειών στον τόπο μας», καταλήγει.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Ρούστας Γιώργος, Σάρρος Γιάννης