Τα 80 χρόνια της απελευθέρωσης του Αγρινίου από τα γερμανικά – ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που σημείωσε ο ΕΛΑΣ, τίμησε με εκδήλωσή της η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το βράδυ της Τετάρτης.
Το “παρών” στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε κόσμος κάθε ηλικίας, χαιρετίζοντας την πάλη και του λαού της πόλης που στις 14 Σεπτέμβρη 1944 απελευθερωνόταν, απ’ τους ναζί.
Στην ομιλία του, ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από τους επίσης ναζί-εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, καλώντας σε σταθερή καταδίκη του φασισμού και του καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά, στάθηκε στα γεγονότα και τα πρόσωπα της τότε εποχής, στη δράση του Κόμματος και των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, όπως και στη συμβολή της ΕΣΣΔ για την πορεία νίκης των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
“Ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ γέννησε χιλιάδες αγωνιστές, χιλιάδες ιστορίες ανώνυμων και επώνυμων ηρώων, που με τις πράξεις τους έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της αλύγιστης πάλης και το κυριότερο γεμίζουν εμάς σήμερα 80 χρόνια μετά, δύναμη για να αντιμετωπίσουμε το δικό μας Γολγοθά, να επιλέξουμε το σωστό αλλά δύσβατο μονοπάτι, το μονοπάτι του αγώνα. Μας δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ακόμα και αν έτσι φαίνεται.
Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, γιατί νιώθουμε και ευθύνη απέναντι ιδιαίτερα στη νέα βάρδια των κομμουνιστών, συνολικά στη νεολαία. Όχι απλά για να μάθει, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά για να αντλήσει πείρα, συμπεράσματα, πείσμα. Για να ανακαλύψουν το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, τη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες”.
Στάθηκε και στα συμπεράσματα απ’ την πάλη του ΚΚΕ και του λαού την ηρωική δεκαετία του 1940 πριν και μετά την απελευθέρωση το 1944 και αναφερόμενος στο σήμερα, επεσήμανε:
“Είναι εποχή αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο άνθρωπος έφτασε από τη χρήση μηχανών στη βιομηχανική παραγωγή, στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή του ζωή.
Όμως, γιατί δεν αντιστοιχίζεται αυτή η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας με αναβάθμιση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, αλλά αποτελεί ακόμη κι αυτή πολυτέλεια για λίγους κι εκλεκτούς;
Δείτε για παράδειγμα: Την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής είναι μια πραγματικότητα, η κατάσταση στην υγεία χειροτερεύει διαρκώς με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
Ποια μεγαλύτερη απόδειξη από τις ανατιμήσεις έως 450% σε χιλιάδες φάρμακα, με τεράστια κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες;
Ποια μεγαλύτερη απόδειξη από την επιβάρυνση του λαού με επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές για την υγεία-εμπόρευμα;
Τα ίδια και στην παιδεία. Τα σχολεία άνοιξαν πάλι με κενά, που οδηγούν μέχρι και σε αδυναμία πραγματοποίησης κατευθύνσεων σε ορισμένα. Στο Νομό μας θα κοπούν 40 τμήματα φέτος. Πολλά από τα σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα, με τους δήμους να καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Αλήθεια, γιατί δεν αξιοποιούνται οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για γρήγορη και ασφαλή κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτιρίων και υποδομών;
Ενώ, ακόμη κι όταν αυτό γίνεται, πολλά από τα έργα είναι με ΣΔΙΤ, δηλαδή επί της ουσίας τα λεφτά του ελληνικού λαού, δίνονται φιλέτα στους ιδιώτες;”.
Κάλεσε τέλος σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την πρόταση διεξόδου του, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, την κοινή στρατηγική της με τα άλλα αστικά κόμματα, σημειώνοντας πως κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν πρέπει να ξεγελαστεί απ’ τις διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία και όσα σημειώνονται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. για να βρεθεί εναλλακτικό αστικό κυβερνητικό σχήμα, Και κατέληξε:
“Η ακούραστη δουλειά των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών για να δυναμώσει αυτή η προοπτική είναι η καλύτερη τιμή στους τιμημένους νεκρούς μας !
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, του ΔΣΕ, των κατοπινών δύσκολων χρόνων των διώξεων, των φυλακίσεων και των εξοριών. Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!”.
Εκ μέρους του παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρετισμό απεύθυνε η Δήμητρα Αλεξά. Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών».