Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας μίλησε στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό, τις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ και τις μελέτες που κάνουν για να αναδείξουν τοπόσημα δήμων όπως αυτά του δήμου Αμφιλοχίας και του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, αλλά και τις μελέτες για τις προτάσεις που αφορούν τρεις πλατείες του Αγρινίου, το νέο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» που αναμένεται να βγει στους δυο πρώτους μήνες του 2022 και την σύνδεση με την Ιόνια Οδό.
Ερωτηθείς για τις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ είπε «Οι ομάδες εργασίας διαρκούν από 4-6 μήνες που είναι το σύνηθες, δύσκολες περιπτώσεις διαρκούν κι ένα χρόνο αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις 2-3 μηνών, ανάλογα το αντικείμενο που έχουν και την πληθώρα των μηχανικών. Το ΤΕΕ αριθμεί 1300 μέλη, έχουμε εξαιρετικά μορφωμένους συναδέλφους με μεταπτυχιακά, με εμπειρίες τόσο η νέα γενιά όσο και η παλαιότερη. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε αυτά τα παιδιά, να τα βάλουμε μέσα στους κόλπους του ΤΕΕ, να δουλέψουν στις ομάδες εργασίας στις μόνιμες επιστημονικές επιτροπές. Πολλά από αυτά που βλέπετε στις ομάδες εργασίας έρχονται από τις επιστημονικές επιτροπές ή από χωρική επιτροπή. Εργάζονται και στο Αγρίνιο και στις παρυφές του νομού. Έχουμε το πλεονέκτημα σας ΤΕΕ να διαθέτουμε επιστημονικό προσωπικό που ενδεχομένως δεν το έχουν άλλοι φορείς κι άλλα επιμελητήρια. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν μπούσουλα, ένα κείμενο στο οποίο θα λέμε τι πρέπει να γίνεται. Και θα έχουμε τρία παραδείγματα που θα είναι τρεις πλατείες στο Αγρίνιο. Η πλατεία Δημοκρατίας, η πλατεία Άρη Βελουχιώτη και η πλατεία 28ης Οκτωβρίου, πρώην Καραπανέικα. Αυτές οι τρείς πλατείες θα είναι μια μελέτη περίπτωσης που θα γίνει από το ΤΕΕ, για να το πάρουν μετά οι Τεχνικές Υπηρεσίες και να μπορούν να τις υλοποιήσουν. Ο στόχος είναι να κάνουμε πιο βιώσιμους, πιο χωροθετικά σωστούς κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη θα προτείνουμε κατασκευές που θα αφορούν τους πολίτες για να μπορούν να γίνουν υπαίθριες εκθέσεις , μουσικές παραστάσεις . Σε αυτή τη λογική θα μπορεί να πάει και στους επιχειρηματίες. Δηλαδή στην εστίαση και σε άλλα καταστήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους. Η ομάδα εργασίας για να ξεκινήσει αυτή τη δουλειά που έκανε υπήρξε διάστημα 1-2 μηνών που έκανε συνεντεύξεις . Κάναμε έρευνα. Μιλούσαμε με τον κόσμο».
Ο κ. Μπλέτσας αναφέρθηκε και στην μελέτη ανάδειξης μνημείων στους δήμου Αμφιλοχίας και Ακτίου Βόνιτσας. «Είναι στις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας ο πολιτισμός της Αιτωλοακαρνανίας, ο εναλλακτικός τουρισμός κι εμείς αποφασίσαμε ότι θα βάλουμε ένα λιθαράκι και κάναμε αυτή την ομάδα εργασίας».
Αναφερόμενος στο Αγρίνιο και σε κατοικίες που έχουν κριθεί διατηρητέες μίλησε για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου που πρόκειται να βγει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Το «ΔΙΑΤΗΡΩ». «Από εκεί θα δοθούν πόροι και άλλου είδους επιχειρήματα στους πολίτες που έχουν σπίτια προκειμένου να τα αναδείξουν, να τα αναστηλώσουν και να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Το επόμενο πρόγραμμα είναι αυτό που θέλουμε εδώ και δεκαετίες η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Αυτά θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα δούμε από το 2022 και μετά».
Μιλώντας για την πόλη του Αγρινίου σχολίασε ότι ήταν παρεξηγημένη στο παρελθόν «Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες. Η πόλη μας έχει βελτιωθεί αρκετά αλλά έχουμε πολλά που πρέπει να κάνουμε».
Για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό τόνισε μεταξύ άλλων «Έχουμε την δήλωση του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο που είπε ότι η σύνδεση με την Ιόνια Οδό θα γίνει. Νομίζω ότι τώρα που έχουμε το δήμαρχο, τον περιφερειάρχη Αγρινιώτη και έχουμε και τις δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης, πιστεύω ότι μέχρι τέλος αυτής της τετραετίας θα υλοποιηθεί. Οι πληροφορίες που έχω λένε ότι έχει προχωρήσει ο σύμβουλος προκειμένου να γίνουν οι υπόλοιπες μελέτες. Το έργο φαίνεται ότι είναι στα σημαντικά έργα για την χώρα. Παρόλα αυτά δεν έχει προχωρήσει από κει και πέρα προτάσεις από το ΤΕΕ δεν έγιναν αποδεκτές ενώ με τις δικές μας προτάσεις γίνονται άλλα έργα. Είχα βρεθεί παλαιότερα σε σύσκεψη με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου όπου μου είπαν ότι και η μελέτη που δώρισε ο κ. Ράδος ότι δεν ήταν καλή. Αν δεν ήταν καλή τότε που είναι η δική τους η καλλίτερη; Την επόμενη φορά που θα έρθει ο Μητσοτάκης θα τον ρωτήσω δημοσίως τι περιμένουμε ακόμη προκειμένου για να ολοκληρωθεί. Τώρα έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης».