Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Τριαντακωνσταντής
Γεωπόνος, Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Στέλεχος ΝΔ
Το Μέτρο 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες απέδειξε την αδυναμία του ΥΠΑΑΤ να διαχειριστεί κοινοτικούς πόρους σε σημαντικούς τομείς του πρωτογενούς τομέα. Έτσι όσον αφορά την βιολογική κτηνοτροφία πολλοί κτηνοτρόφοι «κόπηκαν» από την ενίσχυση για διάφορους λόγους, όπως για την μη ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, αδυνατώντας να συμπληρώσουν 5 μόρια παραπάνω όπου απαιτούνταν για να πάρουν την επιδότηση. Αυτό έγινε λόγω έλλειψης ενημέρωσης κατά την δήλωση ΟΣΔΕ 2017, όπου οι παραγωγοί δεν επέλεξαν τον κωδικό 8 που αφορά βρώμη, μηδική, κλπ.
Και αναρωτιέται κάποιος, είναι δυνατόν να μην κατέχει ο παραγωγός δικές του ζωοτροφές σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η παραδοσιακή κτηνοτροφία είναι χαρακτηριστικό της γνώρισμα;Γιατί άραγε τα κριτήρια αυτή τη φορά ήταν τόσο ανάλγητα ώστε πολλοί παραγωγοί να μείνουν εκτός επιδότησης;
Προφανώς οι αντιδράσεις των παραγωγών ήταν κάτι που είχε προβλέψει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Επίσης, ήταν προβλέψιμες και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όπως και σωστά έγιναν.
Μήπως όμως ο απώτερος στόχος ήταν κάπως διαφορετικός; Δηλαδή, αφού θα δημιουργούνταν όλη αυτή η αναστάτωση και οι παραγωγοί θα έφταναν στο «αμήν» της εγκατάλειψης τη πολιτείας, να έρχονταν κάποια στιγμή το ΥΠΑΑΤ λίγο πριν τις εκλογές (οι οποίες μάλλον δεν αργούν) και να χάριζετην επιδότηση που αδίκως «κόπηκε» από πολλούς παραγωγούς; Έτσι θα εμφανίζονταν η κυβέρνηση ως «σωτήρας» και φυσικά θα κέρδιζε και τους ψήφους που θα έχανε.
Μια τέτοια όμως τακτική επιβάλλεται να καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τέτοιες πολιτικές μεθοδεύσεις δεν μπορούν πλέον να περάσουν. Κύριοι της εξουσίας… ο ελληνικός λαόςείναι πιο πάνω από το επίπεδο που τον έχετε βάλει!