«Ας πιάσουμε το νήμα της Δυτικής Ελλάδας, ως περιοχή που άναψε τη σπίθα της επανάστασης και από εκεί και πέρα μεγαλούργησε σε διαρκή διάλογο με το νεωτερισμό της Δύσης σχεδόν 2 αιώνες πριν, χώρο που φιλοξένησε προοδευτικά κοινωνικά κινήματα, άνθισε το εμπόριο και εδραιώθηκε η επικοινωνία, μετασχηματίστηκε η παραγωγική βάση. Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα είμαστε ώριμοι και ικανοί να αναθεωρήσουμε ανά πάσα στιγμή».
Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τη φιλοσοφία του νέου 4ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2021 και το οποίο ήταν το αποτέλεσμα μιας πλατιάς διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών με τους τοπικούς φορείς και μίας άντλησης εμπεριστατωμένων στοιχείων για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Δυτικής Ελλάδας, οδηγώντας στο συμπέρασμα της ανάγκης μίας μεγάλης αλλαγής στην στρατηγική και στους στόχους της Περιφέρειας προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να ξεφύγει από την πολύχρονη υστέρηση.
Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «το παραγωγικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την ημέρα έναρξης της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης απέτυχε να αναδείξει δυναμικές, έμεινε εγκλωβισμένο σε ατολμίες και δεν κινητοποίησε τις πλούσιες φυσικές και οικονομικές δυνατότητες της περιοχής μας. Τελευταίοι ήμασταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στις τελευταίες θέσεις παραμείναμε ως περιφέρεια στην 2η δεκαετία του 2000. Κυνηγούσαμε αριθμούς βαυκαλιζόμενοι επιτυχίες και πρόοδο και κάθε φορά οι αριθμοί μας εκδικούνταν χαρίζοντάς μας το ρόλο του ουραγού. Ένα μοντέλο ανάπτυξης χωρίς πυξίδα, ουραγός και αυτό των εξελίξεων που αγκομαχούσε να αυτοδικαιωθεί στα μάτια των εμπνευστών του καθώς σε επίπεδο κοινωνίας είχε ήδη χρεοκοπήσει. Η πανδημία του Covid-19 και το κώμα στο οποίο περιήλθε η οικονομία με απρόβλεπτες ακόμα κοινωνικές επιπτώσεις διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση για το μοντέλο και τις πρακτικές που ακολουθήσαμε .Η ανάγκη μετασχηματισμού του καθίσταται αδήριτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο, επεσήμανε πως η Δυτική Ελλάδα έχει τώρα μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, καθώς λόγω της πανδημίας θα υπάρξουν σημαντικοί πόροι για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. «Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα όχι γκρεμίζοντας βέβαια αλλά μετασχηματίζοντας τον τρόπο που δουλεύουμε. Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και είμαστε πρώτοι εμείς έτοιμοι να αλλάξουμε ακούγοντας τι έχει να μας πει η κοινωνία» σημείωσε.
Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μία Δυτική Ελλάδα με αισθητή παρουσία στην Ευρώπη, εξωστρεφής και δυναμική, που θα πρωταγωνιστεί και με βάση το πλούσιο και ιστορικό παρελθόν της, θα δημιουργήσει την ιστορία του αύριο. «Και αυτό γίνεται μόνο αν είναι σε θέση να επαναστατήσει απέναντι σε κατεστημένες χρεωκοπημένες αντιλήψεις» τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου που θα ενσωματώνει υψηλό όγκο και υψηλής ποιότητας απασχόληση, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με οικονομίες κλίμακας, τεχνολογικό μετασχηματισμό μέσω καινοτομιών, υψηλή ανταγωνιστικότητα και διατηρήσιμη εξωστρέφεια, αλλά και έναν τόπο που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, θα μειώσει και θα εξαφανίσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, θα πετυχαίνει διακρίσεις σε κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, θα έλκει επισκέπτες, επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα
«Αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα πλαίσιο ανάπτυξης για μια περιφέρεια που έχει τη θέληση να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια λέγοντας αλήθειες , μια περιφέρεια που έχει τη γνώση και τη δύναμη να σχεδιάσει και υλοποιήσει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις , μια περιφέρεια που έχει το θάρρος και είναι ικανή να αλλάζει η ίδια για να ανταποκρίνεται στις ασύμμετρες απειλές της σημερινής ζωής» κατέληξε.
Στο περιεχόμενο του τετραετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου αναφέρθηκε εκτενώς ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης εξηγώντας ότι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πολυτομεακό πρόγραμμα περιφερειακής και οργανωτικής ανάπτυξης. «Έχει ενιαία δομή, συγκρότηση που διέπει το σύνολο των διοικητικών και γεωγραφικών υπό ενοτήτων της Περιφέρειας. Αποτυπώνει το νέο μας όραμα , το οποίο αναλύεται σε στρατηγικούς στόχους και άξονες. Καταλήξαμε σε αυτά μετά από μήνες διαβούλευσης με όλους τους θεσμικούς φορείς και τους δήμους της περιοχής αλλά και τις υπηρεσίες της ΠΔΕ. Προχωράμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας, τεχνοκρατικά, πολιτικά και με σκληρή δουλειά. Οι πολίτες θα μας κρίνουν και έτσι πρέπει στο τέλος της τετραετίας επί των αποτελεσμάτων» κατέληξε ο κ. Ζαϊμης.
Σημειώνεται πως το νέο 4ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο συνοψίζει τις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας και περιγράφει τις δυνατότητες να τις υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια. Στο Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά κάθε γεωγραφικής ενότητας, τα στοιχεία της Περιφέρειας και των Νομικών Προσώπων της, ως οργανισμών και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση, διατυπώνεται η αναπτυξιακή κατεύθυνση και οι κατευθυντήριες αρχές, που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας και τον τρόπο διοίκησης των υποθέσεων περιφερειακού επιπέδου και προσδιορίζεται η στρατηγική της.
Με βάση τα παραπάνω, το 4ετές Σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις στρατηγικούς στόχους:
- Ενίσχυση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και δομές πολυτροπικών μεταφορών, γνώσης, τεχνολογίας και ψηφιακής διακυβέρνησης
- Ανθεκτικότητα στη Διοίκηση και στην Κοινωνία, με έμφαση στη διοικητική ετοιμότητα, την αειφορία στο περιβάλλον και στην παραγωγή και την υγεία-μέριμνα, καθώς και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
- Στήριξη της εξωστρέφειας στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό και στον τουρισμό και ανάδειξη του εθελοντισμού και του ολυμπισμού
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή, την καινοτομία και την εξειδίκευση