Σωρεία διαμαρτυριών προκάλεσαν σε ασθενείς και συλλόγους ο νέος ψαλιδισμένος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ
«Ψαλιδισμένες» είναι οι παροχές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που περιέχονται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο οποίος εισήχθη χθες αιφνίδια και εσπευσμένα για αναθεώρηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Οι διαβητικοί ασθενείς, που αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων που πλήττεται από τις… αναθεωρημένες και όχι ψαλιδισμένες, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, παροχές, διατύπωσαν ήδη την έντονη αντίδρασή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, για λόγους που αφορούν την αναθεώρηση -που ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία διαβούλευση με τους παρόχους- βρίσκονται και εκπροσώποι παρόχων οπως τα Κέντρα Αποκατάστασης και οι ψυχιατρικές κλινικές.
Με το επιχείρημα ότι ο προηγούμενος ΕΚΠΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο εσωτερικό πλαίσιο αλλαγών και στις σύγχρονες ανάγκες της κάλυψης του πληθυςμου σε υπηρεσίες υγείας, ο Κανονισμός εισήχθη για αναθεώρηση με εντολή του κ. Πολάκη, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο ΔΣ για να πείσει τα μελη του Οργανισμου για την αναγκαιότητα των περικοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού απουσίαζε στο εξωτερικό. Η δε συνεδρίαση ομως δεν ήταν….περίπατος για τον κ. Πολάκη καθως παρά την ασφυκτική πίεση που ασκούσε με την παρουσία του ο αναπληρωτής υπουργός, μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και αποχώρησαν.
Ο αναπληρωτής υπουργός, πάντως, συνέχισε να υπεραμύνεται των περικοπών στον ΕΚΠΥ και από τη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης αποδίδοντας τις αλλαγές σε σπατάλες εκατομμυρίων που διαπιστώθηκαν ενώ επιλέγοντας προεκλογικό σκηνικό υποσχέθηκε διεύρυνση των παροχών και στο οδοντιατρικό πεδίο απο το 2019.
Λιγότερα αναλώσιμα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Ο νέος Κανονισμός προβλέπει μειωμένες ποσότητες αναλώσιμων για τους διαβητικούς, ενω παρά τον μεγαλεπηβολο στόχο των αρμοδίων για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγείας των ασφαλισμένων, αυτές παραμένουν ακάλυπτες. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζοντα θεραπευτικά υποδήματα ειναι ενδεικτική περίπτωση. Ο νέος ΕΚΠΥ, όπως και οι προηγούμενοι, δεν αναφέρεται στην αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση. Κι αυτό ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό από επιπλοκές της νόσου.
Μειωμένες είναι και οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) από 200 σε 150. Οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους. Αντίστοιχα, στους ασθενείς τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενους) οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως, ποσότητα που επισης κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.
Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους. Αντίστοιχα οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.“Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά” τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
«Χαράτσι» για νοσηλεία και θεραπείες σε ιδιώτες
Ο ΕΚΠΥ προβλέπει επίσης συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα. Η συμμετοχή αυτή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου και αυτό βεβαιώνεται από γιατρό.
Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.
Αλλαγές περιέχονται και στο επίδομα τοκετού. Συγκεκριμένα, όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόςιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, πχ τοκετός κατα οίκον, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 Ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΟΥ), 900 ευρώ απο 1.200 για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που ηταν μεχρι χθες σε ισχύ.
protothema.gr