Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός με αφορμή την έναρξη της εκκλησιαστικής χρονιάς που σηματοδότησε ο Σεπτέμβριος, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Δυτικά FM 92,8», αναφέρθηκε στις ιεραποστολικές και κοινωνικές δράσεις της τοπικής Εκκλησίας που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Ο κ. Δαμασκηνός μίλησε στη Δήμητρα Λαοπόδη και την εκπομπή «Today News» κάνοντας την αρχή από τις δυσκολίες του φετινού καλοκαιριού (καιρικά φαινόμενα, φωτιές, λειψυδρία κ.ά.) και σημειώνοντας ότι στις προσευχές όλων βρίσκονταν πάντα οι πυροσβέστες.
Δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, αναφέρθηκε στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Εκκλησίας παρά τις απαιτήσεις της γραφειοκρατίας. Μίλησε ακόμα για το Ίδρυμα που έχει επωμιστεί τη στήριξη φοιτητών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και τις δραστηριότητες που αφορούν τον Πολιτισμό.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε και για την αποχώρηση της ηγουμένης και μοναχών από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη δυσάρεστη πλην όμως αναπόφευκτη.
«Όταν κοιμήθηκε η μακαριστή καθηγουμένη Ευθυμία Γκελτή, βρεθήκαμε να πρέπει να κρατήσουμε το μοναστήρι με τις δύο εναπομείνασες μοναχές, την αδερφή Θεολογία και την αδελφή Μαρία. Τότε μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν τρεις εμπερίστατες μοναχές (…) οι οποίες ζούσαν στο σπίτι τους, δηλαδή είχαν αποχωρήσει από τη μονή στο Κόρμποβο των Τρικάλων, είχαν δοκιμάσει σε διάφορα άλλα μοναστήρια αλλά δεν εγκαταβίωσαν». Μας πληροφόρησαν και για τα αρνητικά και για τα θετικά, για να είμαι ειλικρινής. Και τα αρνητικά ήταν ότι οι μοναχές όπου και να πέρασαν δεν μπορούσαν να συνεργαστούν και να εγκαταβιώσουν», είπε για να περιγράψει τι είχε προηγηθεί.
Επικαλέστηκε τον πνευματικό νόμο της μοναχικής ζωής, βάσει του οποίου δίνονται τρεις υποσχέσεις όταν γίνεται η ρασοφορία και η κουρά του μοναχού. Μία εξ αυτώ είναι η παραμονή, σε όλη τη διάρκεια της ζωής, σε ένα μοναστήρι. «Δυστυχώς, αυτές οι μοναχές δεν κατάλαβαν ότι αυτό ο πνευματικός νόμος θα ισχύσει και γι΄ αυτές. Και γι’ αυτό άρχισε μια περιπλάνηση σε διάφορα μοναστήρια», σχολίασε ο κ. Δαμασκηνός.
Μητροπολίτες και κληρικοί του διατύπωσαν προτάσεις να μη δοκιμάσουν να έλθουν γιατί μόνο προβλήματα θα του δημιουργούσαν, όπως είπε. Ο ίδιος θέλησε πάντως να τους δώσει στέγη και από τα Τρίκαλα βρέθηκαν στο Θέρμο. «Όχι μόνο τις ευεργέτησα αλλά ίσως έκανα και συγκεκριμένα πράγματα που σε ένα χρόνο ίσως δεν θα έκανε κανένας Μητροπολίτης», διαπίστωσε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη δημιουργία των προϋποθέσεων να εκλεγεί η Γερόντισσα Χαριτίνη ηγουμένη της Μονής, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του. Καμία δόση αλήθειας δεν έχουν τα περί μη οικονομικής αυτονομίας, πρόσθεσε ο κ. Δαμασκηνός, παρατηρώντας ότι τα οικονομικά μεγέθη της Μονής ήταν πολύ μικρά.
Το πρόβλημα ήταν ότι οι μοναχές δεν κατάλαβαν ότι το μοναστήρι αυτό πρέπει να διατηρήσει τον προσκυνηματικό του χαρακτήρα, δηλαδή να υποδέχεται τους ανθρώπους, εξήγησε ο Μητροπολίτης που πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιοσυγκρασίας του δεν μπόρεσαν να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Για ένα χρόνο παρέμενε αποστασιοποιημένος περιμένοντας την πανήγυρη. Έδωσε δε ορισμένα παραδείγματα των ακολουθούμενων τακτικών: Φέτος ακολουθίες των παρακλητικών κανόνων γίνονταν στο εσωτερικό παρεκκλήσι και όχι στον κυρίως ναό ενώ η Θεία Λειτουργία της Κυριακής τελείωνε πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι που πήγαιναν στις 8:30, να βρίσκονται στο τέλος της.
«Το κύριο διακόνημα των μοναζουσών είναι να υποδέχονται τον κόσμο, να του μιλούν για τον Άγιο Κοσμά, να του εξηγούν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στην Αιτωλοακαρνανία, να του προσφέρουν τη χαρά της λατρευτικής ζωής, το κέρασμα και να φεύγει ο άνθρωπος αναπαυμένος», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με αυτά τα δεδομένα. Πάρα την «άκομψη» όπως τη χαρακτήρισε αποχώρησή τους αφού δεν ζήτησαν να πάρουν καν την ευχή του ο κ. Δαμασκηνός είπε ότι προσεύχεται παρά την απαξίωση του επισκοπικού αξιώματος και του προσώπου που τις ευεργέτησε. Μάλιστα, απαξίωσαν και τον πνευματικό που τις έφερε στο μοναστήρι, το σημαντικότερο της τοπικής Εκκλησίας, πρόσθεσε.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση η Μονή δεν θα κλείσει και εξέφρασε την προσδοκία να εγκατασταθεί μια Αδελφότητα το συντομότερο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εργασίες συντήρησης του ναού και άλλων κτισμάτων.
τέλος, όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης και συντήρησης του ιστορικού Επισκοπείου στο Μεσολόγγι, την έδρα της Μητρόπολης, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την προσδοκία το αργότερο στις αρχές του νέου χρόνου να υπάρχει ανάδοχος για το έργο.
sinidisi.gr
Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο «Δυτικά FM 92,8»: