Σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την καταπληκτική υποδοχή. Φίλες και φίλοι, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητέ Νεκτάριε -επόμενε Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Ονεδίτες και Ονεδίτισσες. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.
Την τελευταία φορά που μίλησα στο Αγρίνιο, είχαμε μιλήσει σε ένα μικρότερο, κλειστό χώρο. Σήμερα μιλάμε σε ένα μεγάλο γήπεδο. Την επόμενη φορά θα πάμε σε μία ανοιχτή πλατεία, διότι η Αιτωλοακαρνανία, το Αγρίνιο στέλνει σήμερα με τη δική σας παρουσία το μήνυμα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.
Είχα την ευκαιρία σήμερα, ερχόμενος από την όμορφη Σπάρτη, τη γη της Λακωνίας, να διατρέξω ουσιαστικά τη μισή Αιτωλοακαρνανία. Ξεκινώντας από τη Ναύπακτο, ανεβήκαμε στην Ορεινή Ναυπακτία, φτάσαμε στο Θέρμο, για να καταλήξουμε στο Αγρίνιο. Και είχα για άλλη μια φορά την ευκαιρία να θαυμάσω τις ομορφιές του τόπου σας, αλλά, κυρίως, τους θαυμάσιους ανθρώπους. Αυτούς τους εργατικούς ανθρώπους για τους οποίους μίλησε ο Μάριος και ο Κώστας, οι οποίοι, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν, υπομένουν, αλλά και ελπίζουν. Ελπίζουν πραγματικά σε μία καλύτερη μέρα για τους ίδιους, για παιδιά τους, για τα εγγόνια τους, αλλά κυρίως για τον τόπο τους. Αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπούν και αυτόν τον τόπο στον οποίον θέλουν να παραμείνουν, να δημιουργήσουν, να φτιάξουν τις οικογένειές τους.
Και για αυτό και επιμένω τόσο πολύ -και είναι ένας από τους δύο λόγους που βρίσκομαι σήμερα εδώ- στην υποστήριξη ενός νέου άξιου ανθρώπου, ενός Αιτωλοακαρνάνα, του Νεκτάριου Φαρμάκη για επόμενο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος. Ενός ανθρώπου που προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ενός πολίτη του τόπου του, αλλά ταυτόχρονα ενός σύγχρονου ανθρώπου της Ευρώπης, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα ότι όταν υπάρχει μεράκι για δουλειά, διάθεση, όρεξη και σχέδιο, κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. Στις 26 Μαΐου ή την Κυριακή που ακολουθεί, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα είναι γαλάζια με Περιφερειάρχη τον Νεκτάριο.
Φίλες και φίλοι,
Σε 50 μέρες ακριβώς από τώρα έχουμε εκλογές.
Έχουμε ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές και δημοτικές εκλογές. Και μπορώ να σας μεταφέρω από όλη την Ελλάδα, απ’ όπου πηγαίνω, αυτήν την υπόγεια βοή την οποία ακούω: “καιρός να ψηφίσουμε, καιρός να προχωρήσουμε, καιρός να πούμε στον κύριο Τσίπρα, «ως εδώ», αρκετά ταλαιπώρησες τη χώρα, καιρός να δείξουμε την πόρτα της εξόδου στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4 χρόνια. Σκεφτείτε ότι την τελευταία φορά που ψηφίσαμε ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Και είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν οι ίδιοι σε όσα βίωσαν αυτά τα 4 χρόνια. Στα μεγάλα ψέματα που ειπώθηκαν και με τα οποία ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία. Στους αβάσταχτους φόρους που έχουν πνίξει τη μεσαία τάξη, έχουν πνίξει τους αγρότες. Στο δηλητήριο του διχασμού και δυστυχώς στην εθνική πληγή την οποία άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι στόχοι μας λοιπόν σε αυτήν την κάλπη, είναι συγκεκριμένοι και είναι τρεις: Πρώτον, ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές ώστε οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν το σκαλοπάτι, τη γέφυρα για μια μεγάλη πολιτική επικράτηση στις εθνικές εκλογές όποτε και αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να τις κάνει.
Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Τσίπρας τρέμει την επερχόμενη ήττα και κατανοώ γιατί θέλει να μείνει στην εξουσία λίγες εβδομάδες, λίγους μήνες ακόμη.
Όμως, φίλες και φίλοι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στην κάλπη, θα εκφραστεί ανοιχτά, θα δείξει την πόρτα της εξόδου στον κ. Τσίπρα και θα ανοίξει την πόρτα της εισόδου στη Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουμε επιτέλους να βγάλουν τον τόπο από την κρίση, να χαμογελάσουμε και πάλι με αισιοδοξία.
Το δεύτερο μήνυμα της κάλπης σας το είπα ήδη: Καμία περιφέρεια στο ΣΥΡΙΖΑ, δείξτε την πόρτα της εξόδου στον απερχόμενο Περιφερειάρχη όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες στη Νέα Δημοκρατία και Περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα τον Νεκτάριο Φαρμάκη.
Και τρίτον, δήμαρχοι με τα δικά μας χρώματα σε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Πρέπει να είναι ένα δημοψήφισμα όχι μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της ανάπτυξης. Ένα δημοψήφισμα που θα σημάνει το τέλος μιας αποτυχημένης Κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα θα σημάνει και τον φωτεινό πρόλογο μιας νέας Ελλάδας. Της Ελλάδος την οποία πραγματικά οραματιζόμαστε, της Ελλάδος που πραγματικά αξίζουμε.
Φίλες και φίλοι,
Η κατάσταση στη χώρα δυστυχώς πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν συνηθίζω να αφιερώνω πολύ χρόνο για να σας περιγράψω την κατάσταση που εσείς οι ίδιοι βιώνετε. Εξάλλου οι δικές σας προσωπικές εμπειρίες, τα δικά σας βιώματα, οι δικές σας προσωπικές ιστορίες και των οικογενειών σας, είναι η απόδειξη για το πώς η ζωή των πιο πολλών Ελλήνων έγινε χειρότερη αυτά τα 4 χρόνια. Οι μόνοι ωφελημένοι από τον κ. Τσίπρα είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας. Αυτοί που προσβλέπουν σε έναν κομματικό πατερούλη ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα επίδομα ή έναν εφήμερο διορισμό. Αλλά για τους πιο πολλούς από εσάς, η ζωή έγινε χειρότερη.
Αλλά φίλες και φίλοι δεν έγινε μόνο χειρότερη η ζωή σας στο επίπεδο της οικονομίας. Έγινε και πιο ανασφαλής. Και επιτρέψτε μου εδώ να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για αυτό το πρωτοφανές συμβάν το οποίο έλαβε χώρα εχθές στα Εξάρχεια, όταν κάποιοι άντρες του Λιμενικού συνοδεία Εισαγγελέα πήγαν να επιτελέσουν το καθήκον τους και να συλλάβουν κάποιους εμπόρους ναρκωτικών. Προπηλακίστηκαν, μαχαιρώθηκαν, απειλήθηκαν από μια ομάδα γνωστών-αγνώστων κουκουλοφόρων οι οποίοι θεωρούν ότι τα Εξάρχεια είναι το δικό τους άβατο όπου ισχύει ο νόμος της παρανομίας και όχι ο νόμος του ελληνικού κράτους. Εδώ από το Αγρίνιο τους στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ! Την επόμενη μέρα να γνωρίζουν ότι ο νόμος θα επιβληθεί σε κάθε γωνιά της χώρας, η ανασφάλεια θα αποτελέσει παρελθόν και οι πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς με μια αστυνομία η οποία θα αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της χωρίς κομματικές κατευθύνσεις και χωρίς ανοχή σε οργανώσεις που προσομοιάζουν πια με παρακρατικά σχήματα και που έχουν δίαυλους επικοινωνίας με τρομοκρατικές οργανώσεις που συντηρούν αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Αναρωτιέμαι, άραγε, πως αισθάνεστε εσείς ή τα νέα παιδιά τα οποία θα φύγουν από το Αγρίνιο, θα έχουν περάσει στις πανελλήνιες εξετάσεις για να πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Αθήνα για να κάνουν πράξη το όνειρό τους. Και θα βρεθούν απέναντι σε αυτό το αφόρητο και απίστευτο χάος το οποίο, δυστυχώς σήμερα, υπάρχει στα πιο πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Το λέω, λοιπόν, εδώ ξεκάθαρα από το Αγρίνιο για άλλη μια φορά: Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν τροποποιείται, δεν αλλάζει, απλά καταργείται. Την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο και θα αποδώσει πάλι τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: στους φοιτητές, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους και όχι στους διακινητές ναρκωτικών και τους κατασκευαστές μολότοφ.
Αλλά η ασφάλεια, φίλες και φίλοι, δεν αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις, δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια. Καθώς ερχόμουν από τη Ναύπακτο, στο Θέρμο, σταμάτησα και μίλησα σε δύο ηλικιωμένες κυρίες. Κάθονταν στον δρόμο και απολάμβαναν την ωραία μέρα. Αναρωτιέμαι, όμως, αν το βράδυ αυτές οι ηλικιωμένες κυρίες κοιμούνται ήσυχες στα χωριά της ελληνικής Περιφέρειας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανομία και η ανασφάλεια, δυστυχώς, έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Πρώτη υποχρέωση μιας δημοκρατικής Πολιτείας, πρώτη υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου είναι να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες, γιατί χωρίς φυσική ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Και αυτή αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα. Είναι αυτονόητη πολιτική υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου απέναντι στους πολίτες για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών που δυστυχώς, φίλες και φίλοι, τόσο έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια.
Και ξέρω πολύ καλά ότι όταν μιλάμε για το αύριο αυτής της χώρας αντιμετωπίζουμε συχνά πολίτες οι οποίοι είναι καχύποπτοι. Πολίτες οι οποίοι μας λένε: “Τα έχουμε ξανακούσει αυτά τα οποία μας λέτε εσείς οι πολιτικοί”. Πολίτες οι οποίοι πιστεύουν, ενδεχομένως, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε μία εποχή που αισθάνονται ότι οι αποφάσεις παίρνονται στην Ευρώπη ή κάπου αλλού, σε άλλα κέντρα εξουσίας. Στείλτε τους μία απάντηση, φίλες και φίλοι, και πείτε τους ότι έχουμε την δυνατότητα και πάλι ως χώρα και ως λαός να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να γράψουμε εμείς, η δική μου γενιά, η επόμενη γενιά, η προηγούμενη γενιά τη δική μας ιστορία για να μπορέσουμε, επιτέλους, να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το σκοτεινό κύκλο μιας πονεμένης δεκαετίας, η οποία μας πλήγωσε, μας στενοχώρησε, μας φτώχυνε, μας έκανε πιο ανασφαλείς. Και αυτό τελικά είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας. Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών, το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών, των δημοτικών εκλογών, των εθνικών εκλογών. Και αναφέρομαι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μαζί διότι, όλοι μαζί, θα κάνουμε τελικά την διαφορά.
Το κεντρικό κράτος έχει την ευθύνη για τη χάραξη της κεντρικής πολιτικής, αλλά η περιφερειακή διάσταση της πολιτικής χαράσσεται από τους Περιφερειάρχες και οι τοπικοί άρχοντες είναι υπεύθυνοι για να λύνουν τα τοπικά προβλήματα και να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των πόλεών τους. Σας λέω, λοιπόν, εδώ από την Αιτωλοακαρνανία, από την Αχαΐα, από την Ηλία, ότι πρέπει να στηρίξετε τον Νεκτάριο Φαρμάκη για Περιφερειάρχη. Όχι γιατί θέλουμε απλά την επόμενη μέρα στο χάρτη των εκλογών να είναι γαλάζιες όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες. Αλλά γιατί πρέπει να δουλέψουμε την επόμενη μέρα μαζί με τις νέες περιφερειακές διοικήσεις και να υλοποιήσουμε το μεγάλο αναπτυξιακό όνειρο που έχουμε για ολόκληρη τη χώρα. Θέλουμε τους Περιφερειάρχες συμμάχους. Είναι πολύ πιο εύκολο για το Νεκτάριο, για οποιονδήποτε άλλο Περιφερειάρχη έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, την επόμενη μέρα να με πάρει τηλέφωνο, να μου χτυπήσει την πόρτα και να μου υποδείξει ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα, αλλά ποιες είναι και οι μεγάλες ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Ελλάδα. Για αυτό και έχει σημασία να εκλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Περιφερειάρχες οι οποίοι πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.
Γιατί την επόμενη μέρα, φίλες και φίλοι, αρχίζει η σκληρή δουλειά. Αρχίζει η σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες -πάνω από όλα σήμερα- πονάνε στην τσέπη τους, πονάνε στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Τους έχουν πνίξει οι φόροι, δεν υπάρχουν δουλειές. Η Περιφέρεια ερημώνει, τα νέα παιδιά είναι εξαρτημένα μόνο από επιδόματα. Εμείς δεν θέλουμε επιδόματα, εμείς θέλουμε ευκαιρίες. Ευκαιρίες δουλειάς για τα νέα παιδιά. Δεν μπορώ να φανταστώ, φίλες και φίλοι, σας το λέω ειλικρινά από την καρδιά μου, ότι το όνειρο ενός εικοσάρη μπορεί να είναι, να έρθει ο Δεκέμβριος, να πάρει κάποιο συμπληρωματικό επίδομα από το κράτος. Ή να πάρει και 200 ευρώ από τη σύνταξη του παππού, για να βγάλει το χρόνο, για να έρθει πάλι ο επόμενος Δεκέμβριος και να ανακυκλώνεται αυτή η μιζέρια. Δεν είναι αυτό το όραμά μου για την Ελλάδα, για τη νέα γενιά. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αυτό και το δικό σας όραμα για τα παιδιά σας, για τα εγγόνια σας. Δεν είναι αυτό το όραμα των νέων οι οποίοι σήμερα είναι εδώ μαζί μας. Για αυτό και μιλάμε τόσο πολύ για ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες και οι καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται, όμως, επενδύσεις. Οι επενδύσεις με τη σειρά τους χρειάζονται ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα. Χρειάζονται χαμηλότερη φορολογία, χρειάζονται ευκολότερες διαδικασίες, στο πως θα στήσει κάποιος μια επιχείρηση.
Φίλες και φίλοι,
Αν θυμηθείτε ένα πράγμα από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, κρατήστε αυτό: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, γιατί είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας. Ένας νομός ο οποίος πάντα είναι πολιτικό βαρόμετρο για τις εξελίξεις. Όταν θέλουμε να δούμε και να κάνουμε πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, εδώ στην Αιτωλοακαρνανία ερχόμαστε. Για αυτό και είναι τόσο σημαντικό το πολιτικό μήνυμα της μεγάλης αλλαγής και της ελπίδας που στέλνετε εσείς εδώ από το Αγρίνιο σήμερα.
Εκεί που άλλοι βλέπουν προβλήματα, εγώ βλέπω ευκαιρίες. Ευκαιρίες και προκλήσεις για την επόμενη μέρα. Τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. Τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν και για τα οποία έχουμε μιλήσει. Έργα σε εθνικό, σε περιφερειακό, σε τοπικό επίπεδο: διασύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού. Μεγάλα έργα υποδομής εθνικού χαρακτήρα, τα οποία θα ολοκληρωθούν με τη δική μας κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως και έργα που αφορούν περισσότερο την Περιφέρεια. Το οδικό δίκτυο το οποίο σήμερα είχα την ευκαιρία να διασχίσω από τη Ναύπακτο μέχρι το Αγρίνιο μέσω Θέρμου. Είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει να συντηρηθεί δεκαετίες ολόκληρες και το πρώτο πράγμα που μου είπαν οι κάτοικοι των χωριών ήταν να φτιάξουμε, επιτέλους, αυτόν τον δρόμο για να σπάσει η απομόνωση. Αυτό αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο δική μας, αλλά και της επόμενης περιφερειακής διοίκησης η οποία πρέπει να προτεραιοποιήσει αυτό το έργο, για να σπάσει επιτέλους η απομόνωση της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι ευκαιρίες είναι εδώ. Είναι εδώ στον πρωτογενή τομέα. Μιλήσαμε για τα νερά. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πιο πλούσιος νομός της χώρας σε υδάτινους πόρους. Εννιά λίμνες, τρία ποτάμια, πολλά φράγματα και όμως, οι αγρότες σήμερα έχουν πρόβλημα στο να ποτίζουν τα χωράφια τους, γιατί ήδη τα αρδευτικά μας δίκτυα, ειδικά εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαρχαιωμένα. Σε αντίθεση με άλλες περιφερειακές ενότητες, εδώ δεν υπήρξε πρόνοια συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να βρεθούν πόροι και να εξορθολογιστούν τα αρδευτικά δίκτυα. Όμως, ταυτόχρονα, το νερό είναι πλούτος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και η σωστή διαχείρισή του είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη μέρα. Από εδώ ξεδιψάει η Αθήνα. Από τον Εύηνο, ένα έργο το οποίο ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε μία εποχή μεγάλης λειψυδρίας για την Αθήνα και το οποίο έδωσε λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της πρωτευουσας μας. Όμως, τώρα είμαστε μπροστά στις προκλήσεις νέων καιρών. Σημαντικά έργα, όπως αυτά τα οποία δρομολογούνται στην Αμφιλοχία, οι αντλιοταμιευτήρες, που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από μεγάλες δεξαμενές ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικά έργα και θα δημιουργήσουν πολλές εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης και πολλά ανταποδοτικά τέλη για τους τοπικούς Δήμους.
Φίλες και φίλοι,
Θέλω να σταθώ και σε κάτι ακόμη. Στις μεγάλες προοπτικές που στην Αιτωλοακαρνανία έχει ο τριτογενής τομέας, ο τομέας του τουρισμού. Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, η Αιτωλοακαρνανία, η Δυτική Αιτωλοακαρνανία, οι όμορες παραλίες σας έχουν γίνει πια πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες. Θέλω να το ξαναπώ για να το ακούσετε και εδώ: Οι μεγάλοι δρόμοι, η ολοκλήρωση των δρόμων με συμβάσεις παραχώρησης είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό το μεγάλο έργο το ξεμπλοκάρισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ’12. Βέβαια, οι αυτοκινητόδρομοι μας στοίχησαν 500 εκατομμύρια παραπάνω για να ολοκληρωθούν από τα τερτίπια του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα. Όμως ολοκληρώθηκαν και έκαναν τη Δυτική Ελλάδα πολύ πιο προσβάσιμη. Οι δυνατότητες ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου είναι σημαντικές, όπως σημαντικές αγαπητέ Νεκτάριε, αγαπητοί δήμαρχοι, είναι και η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και του ορεινού όγκου μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα συνδέσουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, που θα δώσουν διέξοδο στους τοπικούς παραγωγούς και θα δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα, μια νέα εμπειρία για την Αιτωλοακαρνανία.
Όχι μόνο οι δυο μεγάλες πόλεις, το Αγρίνιο, το ιστορικό Μεσολόγγι, πόλη προσέλκυσης οικονομικής δραστηριότητας, αλλά ολόκληρος ο νομός μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτού του είδους την ανάπτυξη. Η συγκέντρωση της μεταποίησης, έργο το οποίο ξέρω ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ τον Δήμαρχο: οργανωμένη υποδοχή των επιχειρήσεων, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν και να αδειοδοτούνται ξεχωριστά η καθεμία. Να πηγαίνουν σε μια οργανωμένη περιοχή, σε έναν υποδοχέα επενδύσεων και να ξέρουν ότι όλες οι άδειες είναι έτοιμες. Μπαίνουν, ξεκινούν, κατασκευάζουν, επενδύουν, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Απλές λύσεις, φίλες και φίλοι, οι οποίες χρειάζονται, όμως, μια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν την οποία έχει η σημερινή κυβέρνηση.
Μπορείτε να δείτε λοιπόν και μέσα από το όραμά μας για την Αιτωλοακαρνανία, για την δυτική Ελλάδα, μια διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης που θα βγάλει τον τόπο από την φτώχεια και από τη μιζέρια και θα δώσει νέες προοπτικές στα παιδιά μας, σε όλους τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. Και αυτό τελικά είναι το διακύβευμα των εκλογών και των ευρωεκλογών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές, όπως σας είπα, θα στείλουμε πολιτικά μηνύματα. Θα στείλουμε μηνύματα απόρριψης του ΣΥΡΙΖΑ, θα στείλουμε μηνύματα στήριξης της Νέας Δημοκρατίας. Θα εκλέξουμε όμως και ευρωβουλευτές οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν την επόμενη μέρα στην Ευρωβουλή. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο, με παλιά στελέχη, με νέα στελέχη, τα οποία θα μπορέσουν ανάλογα με το ποιους θα επιλέξετε εσείς να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέροντα την επόμενη μέρα. Και έχει σημασία, φίλες και φίλοι, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι την επόμενη μέρα και πάλι στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Πριν από ακριβώς 40 χρόνια, στις 29 Μαΐου του 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την προσχώρηση της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Όταν το έκανε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης -ίσως οι παλαιότεροι από εσάς να το θυμάστε, εγώ ήμουν μικρότερος τότε- δεν καταλάβαινε τη σημασία της Ευρώπης. Ήταν μάλλον αντίθετη σε αυτή την απόφαση του Εθνάρχη ο οποίος στην ουσία πήρε με το ζόρι μια χώρα από το χέρι και την αγκυροβόλησε με ασφάλεια στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης. Και σήμερα, 40 χρόνια μετά είναι δική μας πρόκληση να γράψουμε το επόμενο κομμάτι αυτής της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Και είναι σημαντικό ότι εμείς την επόμενη μέρα θα είμαστε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Έχει σημασία -και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία- για το τι θα γίνει στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Έχει σημασία να μου δώσετε τη δύναμη να μπορέσω την επόμενη μέρα να διαπραγματευτώ με την Ευρώπη χαμηλότερα πλεονάσματα. Διότι αυτό τελικά θα σημαίνει ακόμα χαμηλότερους φόρους για όλους τους Έλληνες πολίτες. Έχει σημασία να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο ’21-’27.
Όλα που θα γίνουν στις Βρυξέλλες έχουν σημασία και αντανάκλαση τελικά και στο τι θα γίνει εδώ στον τόπο σας. Όλα είναι αλληλένδετα. Και ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει σε αυτή την αναμέτρηση και ξέρουμε -λίγο πολύ- ποια είναι τα διλήμματα και τι θα μας πει. Θα επιχειρήσει να μας πει, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό Κόμμα. Ποιος θα το πει αυτό; Αυτός που κυβερνούσε με τον Πάνο Καμμένο 4 χρόνια και που 4 χρόνια τώρα δεν ολοκληρώνει τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ξέρετε, είναι ο ίδιος ο οποίος αποκάλεσε όλους τους Έλληνες οι οποίοι βρέθηκαν απέναντι στη Συμφωνία των Σκοπίων ως ακροδεξιούς, λαϊκιστές, εθνικιστές, γραφικούς. Του απαντώ και εδώ, από την Αιτωλοακαρνανία, από το Αγρίνιο: όλοι όσοι βρεθήκαμε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είμαστε εθνικιστές. Είμαστε πατριώτες, είμαστε άνθρωποι που τιμάμε την ελληνική ιστορία, είμαστε άνθρωποι που έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τους Μακεδόνες αδερφούς μας και που καταλαβαίνουμε ότι αυτό το οποίο έγινε τελικά στη συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια μεγάλη εθνική οπισθοχώρηση. Και ο κ. Τσίπρας, για τους δικούς του λόγους, για να εξασφαλίσει ενδεχομένως άλλα προσωπικά οφέλη είπε “ναι“ εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι“. Και μάλιστα είχε το θράσος, δεν ξέρω αν το έκανε από κακό προγραμματισμό, από σύμπτωση ή συνειδητά, να πάει στα Σκόπια -προσέξτε- την ημέρα ακριβώς -2 Απριλίου- που ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είχε πει το μεγάλο όχι. Και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο ο κ. Τσίπρας να κυκλοφορεί πιο άνετα στα Σκόπια από ό,τι κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη. Του απαντάμε λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο λαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, είναι το κόμμα το οποίο καλύπτει το ιδεολογικό φάσμα από την παραδοσιακή δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς. Είναι το μεγάλο πατριωτικό κίνημα στο οποίο μπορούν να συνενωθούν συμπολίτες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.
Και αυτό, φίλες και φίλοι, είναι και το μεγάλο στοίχημα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Το πώς θα μπορέσουμε ως Νέα Δημοκρατία να ανοίξουμε τις πόρτες μας από Κόμμα, να ξαναγίνουμε μεγάλη Παράταξη. Να διευρύνουμε την απήχησή μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πρώτα από όλα να στηριχθούμε στους παραδοσιακούς μας φίλους, στους υποστηρικτές μας, σε όλους εσάς που κρατήσατε τη Νέα Δημοκρατία όρθια σε δύσκολες στιγμές, όταν κάποιοι μας είχαν ξεγράψει, όταν κάποιοι προέβλεπαν ότι θα έχουμε την τύχη του ιστορικού μας αντιπάλου, του ΠΑΣΟΚ. Εσείς μας κρατήσατε όρθιους. Εσείς δώσατε σε εμένα ως Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τη δύναμη να χτίσω ένα νέο Κόμμα πάνω σε στέρεα θεμέλια. Και σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτό που κάνατε. Όμως δεν αρκούμε μόνο εμείς, η βάση, οι παραδοσιακοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να ξαναφέρουμε στην Παράταξή μας φίλους, συμπολίτες μας οι οποίοι μας στήριξαν κάποια στιγμή στο παρελθόν και τους οποίους στην πορεία τους χάσαμε για διάφορους λόγους. Κοίταζα, αγαπητέ Μάριε, αγαπητέ Κώστα, τα εκλογικά αποτελέσματα του 2004, τους απόλυτους αριθμούς που είχαν ψηφίσει τότε τη Νέα Δημοκρατία. Σκεφτείτε, το 2004 ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, είναι η χρονιά στην οποία μπήκα εγώ στην πολιτική, πριν από 15 χρόνια, 3,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και σήμερα είμαι σίγουρος ότι ανάμεσά μας υπάρχουν φίλοι οι οποίοι γύρισαν σε κομματική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας μετά από πολλά χρόνια. Σας καλωσορίζω στο σπίτι σας, σας χρειαζόμαστε σε αυτή την εκλογική μάχη, σας θέλουμε κοντά μας. Όμως, είμαι σίγουρος ότι έχουμε κοντά μας και φίλους μας οι οποίοι για πρώτη φορά έρχονται σε κομματική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως λίγο ντροπαλά, ίσως με λίγη δυσκολία γιατί μπορεί να προέρχονται από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Κάνουν, όμως, αυτό το βήμα να μας εμπιστευθούν -και μας εμπιστεύονται- γιατί ξέρουν ότι σήμερα το πολιτικό διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή δεξιάς, αριστεράς. Ξέρουν ότι τα διλήμματα τα οποία θα τεθούν στην επόμενη κάλπη είναι πολύ πιο σημαντικά: Πρόοδος ή οπισθοχώρηση; Λαϊκισμός ή αλήθεια; Ευρώπη ή Μαδούρο; Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο μοναδικός υποστηρικτής του στυγνού δικτάτορα της Βενεζουέλας στην Ευρώπη. Αυτός ο οποίος δήθεν είναι Ευρωπαίος ταυτόχρονα στηρίζει τον Μαδούρο. Σε αυτά, λοιπόν, τα μεγάλα διλήμματα συναντώνται στην μεγάλη φιλελεύθερη κοίτη της Νέας Δημοκρατίας και άλλα ρυάκια, και άλλα ποτάμια από άλλους ιδεολογικούς χώρους.
Και ενώνουμε σήμερα τις δικές μας δυνάμεις με αυτούς τους συμπολίτες μας σε ένα μεγάλο ρεύμα δημιουργικής αλλαγής, σε ένα μεγάλο ρεύμα ελπίδας. Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας κοντά μας διότι ο αγώνας τον οποίον θα δώσουμε και η ευθύνη την οποία προσωπικά καλούμαι να αναλάβω με τη δική σας στήριξη είναι πολύ βαριά. Και η ευθύνη της δικής μας γενιάς απέναντι σε εσάς, απέναντι στις παλαιότερες γενιές, απέναντι στις νεότερες γενιές – βλέπω απέναντί μου έναν πιτσιρικά με ένα γκρι πουλόβερ, ναι, για εσένα μιλάω, σε χαιρετάω εδώ πέρα- απέναντι σε αυτά τα παιδιά, τα οποία θα μεγαλώσουν στην Ελλάδα του 2030, είναι πολύ μεγάλη. Και θέλω, επιτρέψτε μου, τελειώνοντας να κάνω μία ιστορική αλλά και προσωπική αναφορά γυρίζοντάς σας πίσω σε μία άλλη εποχή, όπου η Ελλάδα μεγαλούργησε ξεπερνώντας βαθιές πληγές και βαθιά τραύματα.
Αναφέρομαι στην Ελλάδα του 1950 και του 1960 όταν οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας κλήθηκαν να οικοδομήσουν μέσα από τα συντρίμμια ενός πολέμου και μέσα από τα τραύματα ενός Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός εμφυλίου, μια Ελλάδα ευημερίας και ανάπτυξης, που τότε ήταν αναπτυξιακό υπόδειγμα. Τότε ξεπεράσαμε τις δυσκολίες μας. Πορευτήκαμε ενωμένοι με σκληρή δουλειά, με αξίες, με σεβασμό στην ιστορία μας, την παράδοσή μας, τη θρησκεία μας, στο ποιοι είμαστε, στην ταυτότητά μας. Πορευτήκαμε και δουλέψαμε σκληρά.
Κάποτε τα παιδιά της ορεινής Ναυπακτίας, τα παιδιά της γειτονικής Ευρυτανίας, πηγαίναν ώρες με τα πόδια στο σχολείο. Το θυμήθηκα διότι στο Θέρμο πήγε γυμνάσιο ο Παύλος Μπακογιάννης. Φεύγοντας τότε από την Ευρυτανία, που πήγαινε με τα πόδια στο σχολείο στο δημοτικό, ήρθε στο γυμνάσιο στο Θέρμο και με πολλή δουλειά πρόκοψε, αγωνίστηκε, έφτιαξε τη ζωή του και απέδειξε ότι όταν υπάρχει θέληση δεν υπάρχουν εμπόδια. Η καλή παιδεία και η σκληρή δουλειά είναι το καλύτερο διαβατήριο για την προκοπή. Αυτό μας δίδαξε αυτή η γενιά και αυτή τη φλόγα της δημιουργίας, καλούμαστε όλες και όλοι να ξανανάψουμε. Και αυτή τελικά είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, αν κοιτάξουμε λίγο πέρα, λίγο πιο μακριά από τις προκλήσεις της καθημερινότητας, αν ξεφύγουμε από αυτήν την τοξικότητα ενός πολιτικού διαλόγου που κάνει τους πολίτες τελικά να κλείσουν τα αυτιά τους.
Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού. Θα επιμένω από τώρα μέχρι τις εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές να μιλάω θετικά. Να σας μιλάω για το όραμά μου για τη Πατρίδα και να σας ζητώ, όλοι μαζί, να βαδίσουμε αυτόν τον όμορφο δρόμο. Διότι αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να την κάνουμε αυτό που πραγματικά μα αξίζει. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας. Για τη νέα γενιά αγωνιζόμαστε, αλλά και για τους πατεράδες σας, τους παππούδες σας, για όλους τους Έλληνες. Ενωμένοι προχωράμε σε αυτόν τον όμορφο δρόμο. Να είστε καλά και με τη νίκη. Να γίνει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας η νίκη μιας φωτεινής Ελλάδος. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.