Με αφορμή την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αποφασίστηκε να λειτουργήσει το εκκλησάκι στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου που γιορτάζει και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε ένα σημαντικό βαθμό το χώροο υπό τη νέα του μορφή!
Δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν όλο το νότιο κομμάτι του πάρκου, το τμήμα πέριξ της εκκλησίας, αλλά όχι το βόρειο (στην περιοχή του κηποθεάτρου), στο οποίο εκκρεμούν μικροεργασίες.
Η πρόσβαση στο εκκλησάκι θα γίνεται για το Σαββατοκύριακο με ασφάλεια, ενώ το βράδυ της Κυριακής ενδέχεται να κλείσει και πάλι για λίγες ημέρες, ενώ λίγο αργότερα, που θα γίνει η οριστική παραλαβή από το Δήμο Αγρινίου του έργο της ανάπλασης του πάρκο, θα αποδοθεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής
Ωστόσο, πέραν της οριστικής απόδοσης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στους πολίτες, που είναι θέμα χρόνου να συμβεί, πολίτες έχουν υποβάλλει πρόταση προς το Δασαρχείο Αγρινίου για την περεταίρω αξιοποίηση και ανάδειξη συγκεκριμένου σημείου στο Παπαστράτειο δημοτικό πάρκο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αγρινιώτη ποιητή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.
Συγκεκριμένα, η Κίνηση Πολιτών «ΔΡΩ», με την οποία επικοινώνησε η «Συνείδηση», έχει αιτηθεί στο Δασαρχείο Αγρινίου να μελετήσει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης» ενός αιωνόβιου εμβληματικού δένδρου, μιας βελανιδιάς με την επονομασία “Βελανιδιά του Κώστα Χατζόπουλου” που βρίσκεται στο Πάρκο του Αγρινίου.
Το Πάρκο του Αγρινίου υπήρξε ιδιοκτησία της οικογένειας Χατζόπουλου πριν αγοραστεί από τους Αδελφούς Παπαστράτου, οι οποίοι στην εν λόγω έκταση δημιούργησαν το Πάρκο στα πρότυπα του Εθνικού Κήπου και το έτος 1930 το παραχώρησαν στο Δήμο Αγρινίου.
Όσο ο χώρος ανήκε στην οικογένεια του κορυφαίου Αγρινιώτη ποιητή, συγγραφέα, στοχαστή, μεταφραστή Κ. Χατζόπουλου, ο ίδιος, όπως αναφέρουν παλαιότερες μαρτυρίες, συνήθιζε να γράφει, να διαβάζει και να στοχάζεται ακουμπισμένος στον κορμό της βελανιδιάς ή κάτω από τον ίσκιο της.
Έτσι η βελανιδιά έχει πάρει το όνομα “Βελανιδιά του Κώστα Χατζόπουλου”, συνεπώς, έχει ιδιαίτερη αξία και μέσω της προφορικής παράδοσης το όνομά της φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Εκτός από πολιτισμικό ενδιαφέρον, μέσω της σύνδεσής της με τον Κ. Χατζόπουλο (προς τιμήν του οποίου ο Δήμος Αγρινίου χαρακτήρισε το έτος 2020 «Έτος Κώστα Χατζόπουλου» για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το θάνατό του), η πανύψηλη και υγιέστατη βελανιδιά συνδέεται με ιστορικά γεγονότα, όπως την πρόχειρη εγκατάσταση προσφύγων Μικρασιατών το 1922 στη συγκεκριμένη περιοχή του πάρκου, τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις των καπνεργατών και αναρίθμητες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αισθητική, πολιτισμική, ιστορική και κοινωνική της αξία μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμο παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό πόρο.
Το Δασαρχείο, εκτός από τα τεκμηριωμένα στοιχεία που είχε παραλάβει με την κατάθεση της πρότασης, σε δεύτερο χρόνο ζήτησε επιπλέον στοιχεία και τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της κίνησης «ΔΡΩ» να αισιοδοξούν ότι η πρότασή τους κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί, αν και ουδείς γνωρίζει σε ποιο στάδιο ακριβώς είναι η μελέτη της πρότασης, καθώς για την υλοποίησή της λόγο έχει και το Υπουργείο.
Η Κίνηση Πολιτών «ΔΡΩ», η οποία κατασκεύασε και τα δενδρόσπιτα για το πάρκο, τα οποία ήδη, πριν ακόμα παραδοθεί το έργο, έχουν υποστεί βανδαλισμούς δύο φορές (!) πρότεινε από δύο τεράστιους κορμούς δένδρων που κόπηκαν από γερασμένα δένδρα του πάρκου να δημιουργηθεί ένα γλυπτό του ποιητή Κ. Χατζόπουλου, το οποίο να τον απεικονίζει να κάθεται σε ένα παγκάκι, ενώ με κορμούς δένδρων, επίσης από το πάρκο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ μεγάλο τραπέζι ανάγνωσης, ώστε κάποιες δράσεις από σχολεία και συλλόγους να μεταφέρονται στο σημείο της βελανιδιάς του σπουδαίου Αγρινιώτη ποιητή.
Παράλληλα, η Κίνηση διαθέτει πλούσιο υλικό για τον Κ. Χατζόπουλο και όλη τη ζωή του, το οποίο θα μπορεί λ.χ. να διαθέτει μόνιμο χώρο έκθεσης σε κάποιο σημείο στο κτίριο του πάρκου, καθώς και αυτό θα ανακαινιστεί.
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι παρεμβάσεις που προτείνει η «ΔΡΩ» για την ανάδειξη της βελανιδιάς του ποιητή Κώστα Χατζόπουλου δεν απαιιτούν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για την υλοποίησή τους.
Ο «επαναπατρισμός» της Οτομοτρίς
Επίσης, στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχή του παλιού τρένου στο Αγρίνιο η «ΔΡΩ» έχει προτείνει τον «επαναπατρισμό» της Οτομοτρίς στο Αγρίνιο.
Το Αγρίνιο μέχρι και τη δεκαετία του 1970 διέθετε τις υπηρεσίες του σιδηροδρόμου, που το συνέδεε με την υπόλοιπη χώρα μέσω ενός από τα παλιότερα σιδηροδρομικά δίκτυα, το σιδηροδρομικό δίκτυο των ΣΒΔΕ (Σιδηρόδρομοι Βορειοδυτικής Ελλάδας). Αυτό εκτείνονταν σε όλο σχεδόν το νομό με κύριο άξονα το Κρυονέρι, Μεσολόγγι, Αγρίνιο και με διακλαδώσεις σε Αιτωλικό, Νεοχώρι και Κατοχή. Με το πέρασμα του χρόνου καταργήθηκε το δίκτυο αυτό, ενώ σε πολλά σημεία τα χώρας άλλαξε από μετρικό σε κανονικό εύρος, παροπλίζοντας έτσι τις αυτοκινητάμαξες, οι περισσότερες εκ των οποίων κατέληξαν να γίνουν παλιοσίδερα!
Επί του θέματος η Κίνηση προτείνει να «επαναπατριστεί» η τελευταία σωζόμενη Οτομοτρίς των ΣΒΔΕ, (είναι εγκαταλελειμμένη και εκτεθειμένη στην Θεσσαλία), καθώς θα είναι η μοναδική ευκαιρία να διασωθεί. Θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Αγρίνιο και μετά από την ανακατασκευή της να τοποθετηθεί ως στατικό έκθεμα στην περιοχή της πλατείας Μερκούρη (περιοχή του παλιού τρένου στο Αγρίνιο) μαζί με την τοποθέτηση και του απαραίτητου επεξηγηματικού υλικού πλαισίωσης ή να αξιοποιηθεί ως χώρος του Δήμου Αγρινίου π.χ. για θεατρικές παραστάσεις, συναντήσεις ομάδων κλπ.
Η «ΔΡΩ» διαθέτει τις διασυνδέσεις που χρειάζονται για να διασωθεί, ωστόσο το μέγεθος της Οτομοτρίς είναι ίσως ανασταλτικός παράγοντας για να τοποθετηθεί στην περιοχή που υπάρχει και το κτίριο του εντευκτηρίου του τρένου, στην οδό Μαβίλη στο Αγρίνιο, καθώς το μήκος της είναι 21,270 μ., το ύψος της 3,530 μ. και το πλάτος της 2,750 μ.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”