Σε Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων εξελίσσονται τα Κέντρα Κοινότητας. Η λειτουργία τους παρατείνεται ως και το 2022, αίτημα που είχε διατυπώσει και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ για την κάλυψη των αναγκών διευρύνεται το ωράριο του υφιστάμενου προσωπικού και δρομολογούνται επιπλέον προσλήψεις.
Τις προοπτικές και την εξέλιξη των Κέντρων Κοινότητας παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο ξενοδοχείο Patras Palace στην Πάτρα.
Η αν. Υπουργός συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος που πίστεψαν στο θεσμό και τον στήριξαν με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με αποτέλεσμα, σήμερα στη Δυτική Ελλάδα να λειτουργούν 19 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο που απασχολούν 89 άτομα προσωπικό.
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Τα Κέντρα Κοινότητας ήταν μια πολιτική κατάκτηση. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα. Διεκδικήσαμε πόρους. Προηγήθηκε διαβούλευση με τους Δημάρχους και προχωρήσαμε σε μια μεγάλη παρέμβαση που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε:
«Είμαι περήφανος για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Έχει κάνει μια στροφή στην κοινωνία που σήμερα είναι απαραίτητη. Η στήριξη της κοινωνίας σε δύσκολες συνθήκες είναι ζήτημα δημοκρατίας».
Συνεχίζοντας η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 241 Κέντρα Κοινότητας που αποτελούν την «καρδιά του προνοιακού συστήματος». Περιέγραψε ένα νέο προνοιακό κράτος και τόνισε: «Τα Κέντρα Κοινότητας ήρθαν για να μείνουν» επισημαίνοντας ότι απευθύνονται στο σύνολο των πολιτών, παρέχουν συνολική πληροφόρηση και άμεση εξυπηρέτηση στους συναλλασσόμενους. Ανακοίνωσε 100 επιπλέον Κέντρα Στήριξης Οικογένειας σε όλη τη χώρα και 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων, νέες δομές που εντάσσονται στα Κέντρα Κοινότητας.
Ήδη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» έχει ενημερώσει τα υφιστάμενα Κέντρα για τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για την μετεξέλιξή τους και τις προσλήψεις προσωπικού που θα ακολουθήσουν. Όπως ανέφερε η Άλκηστις Σταθοπούλου Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι με προσωπικό έως 70.000 κατοίκους θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν ένα επιπλέον άτομο και οι Δήμοι άνω των 70.000 κατοίκων δύο επιπλέον υπαλλήλους, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν Κέντρα Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και δεν διαθέτουν διαμεσολαβητή, μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε πρόσληψη της συγκεκριμένης ειδικότητας.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων με 56 νέα έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 51,3 εκατ. ευρώ μεταξύ των οποίων και η υποστήριξη των Κέντρων Κοινότητας» πρόσθεσε η κ. Σταθοπούλου.
«Δράση με μέλλον που έχει τύχει υποστήριξης» χαρακτήρισε τα Κέντρα Κοινότητας ο Χρήστος Κύρκογλου, Προϊστάμενος Μονάδας Β’, Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενώ η Εύη Κάιλα Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι στόχος είναι «η αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των Κέντρων».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και κατάθεση εμπειριών από στελέχη όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα Κέντρα Κοινότητας Δυτικής Ελλάδας.