Για αποκαλύψεις που αποδεικνύουν ότι «η Αριστερά του κ. Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των αρχών και των αξιών» κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «διαθέτει εφεδρείες για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία».
Η συμπλήρωση του πρώτου έτους διακυβέρνησης βρίσκει τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το κλειδί για να μπορέσει να διατηρήσει τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην κοινωνία;
Το κλειδί είναι μία λέξη μόνο, δουλειά. Δουλειά, σε συνδυασμό με ισχυρή πολιτική βούληση, σοβαρότητα, αξιοπιστία και συνέπεια. Αυτή η σοβαρότητα είναι που επέτρεψε στην Ελλάδα να διαχειριστεί με επιτυχία την κρίση του κορονοϊού, όταν ισχυρότερες χώρες λύγιζαν. Αυτή ακριβώς η σκληρή δουλειά της κυβέρνησης είναι που κάνει τον λαό να την τιμά με την εμπιστοσύνη του.
Κορυφαία πρόκληση μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων και η στήριξη της απασχόλησης. Εχει τις αντοχές η οικονομία ώστε και στις έκτακτες ανάγκες να ανταποκρίνεται και οι πολιτικές φορολογικών ελαφρύνσεων να συνεχίζονται;
Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση διαθέτει εφεδρείες, διαθέτει χρηματοδοτικά όπλα για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ηδη, όμως, έχει απλώσει δίχτυ προστασίας 24 δισ. για την προστασία της εργασίας. Πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε 3,5 δισ. ακόμα προς υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει πως το πακέτο στήριξης που δημιούργησε η κυβέρνηση είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της μεσαίας τάξης και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μιλά για επιδείνωση στην οικονομία πριν από την πανδημία και μάλιστα καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι «ασχολείται με σκανδαλολογία για να καλύψει την ύφεση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει την αναπόφευκτη ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός σε κρίση Μητσοτάκη. Στην αλγεινή αυτή προσπάθεια ισχυρίζεται ότι η οικονομία ήταν σε ύφεση ήδη από το 2019. Ας δούμε όμως τα νούμερα, που αποδεικνύουν πλήρως το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση δανείστηκε με 1,5% επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο. Τον Δεκέμβριο του 2019 ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης άγγιξε τις 107 μονάδες, το υψηλότερο από το 2007. Μεγάλοι επενδυτές στρέφονται προς την Ελλάδα, όπως η Microsoft και η Pfizer. Ούτε όμως η πανδημία μάς βρήκε απροετοίμαστους. Παρά τους παγκόσμιους κλυδωνισμούς, η Ελλάδα δανείστηκε τον Απρίλιο, στην καρδιά της κρίσης του κορονοϊού, με επιτόκιο 2%. Η μεθοδική δουλειά της κυβέρνησης και η πίστη στις μεταρρυθμίσεις αποδεικνύουν την αντοχή της οικονομίας.
Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό συμπέρασμα μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες σχετικά με την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης;
Οι αποκαλύψεις για μαγαζιά και μαγαζάκια, για οργανωμένο παρακράτος που επιχειρούσε την κατάληψη των αρμών της εξουσίας αποδεικνύει τη σήψη και την παρακμή που υπήρχε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αποδεικνύει ότι η Αριστερά του κ. Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των αρχών και των αξιών, με την Αριστερά του Ηλιού και του Φλωράκη. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας αποτελεί άξιο συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο της χειρότερης λαϊκίστικης Δεξιάς, όπως αυτή εκφράζεται από τον Πάνο Καμμένο και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Γιατί η Ν.Δ. επιμένει ότι οφείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ο ίδιος για όσα αποκαλύπτονται, αλλά και να αποπέμψει τον κ. Παππά;
Διότι οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών, αφού διαχειρίστηκε την τύχη της χώρας για 4,5 χρόνια. Γιατί είτε δεν γνώριζε «τι γινόταν κάτω από τη μύτη του» στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε ήταν ανίκανος, είτε γνώριζε και δεν έχει σήμερα το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την ευθύνη. Και διότι όσο κρατάει τον κ. Παππά στη θέση του, παρέχοντάς του μάλιστα απόλυτη κάλυψη, τόσο ενισχύεται η υποψία για τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να πράξει το αυτονόητο για την προσωπική του υστεροφημία αλλά και για τη σωτηρία του κόμματός του.
Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι ευρωτουρκικά ζητήματα
Η πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν δείχνει ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας, αλλά η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Τι επιδιώκει και ποια η στάση της Ελλάδας;
Η Τουρκία, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση με την πολυεπίπεδη, εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της έχει καταστήσει σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι ευρωτουρκικά ζητήματα αλλά και ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί αποσταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό, στην Ουάσιγκτον.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής