Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για το θέμα του ΚΥΤ Αχελώου στην Ραίνα του δήμου Αγρινίου. Οι κάτοικοι έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και η συζήτηση παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον
“Θα ξεκινήσει ένας αγώνας. Σαφώς πρέπει να προστατέψουμε τους δημότες μας” ανέφερε λίγη ώρα πριν ο δήμαρχος Αγρινίου.
Η πρόταση του δημάρχου Αγρινίου είναι να ψηφιστεί από το σώμα ο δήμαρχος Αγρινίου.
Η εισήγηση του θέματος για το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης Αχελώου (ΚΥΤ)
Το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης Αχελώου (ΚΥΤ) δημιουργήθηκε το έτος 1968 στη Ραΐνα. Σημειώνεται ότι ο οικισμός προϋπήρχε του ΚΥΤ και ακολουθήθηκε διαδικασία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων περιουσιών με αποτέλεσμα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής τόσο από σπίτια όσο και από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.
Εκκινώντας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το ΚΥΤ λειτουργούσε με τρεις γραμμές μεταφοράς, εκ των οποίων δύο γραμμές μεταφοράς από τα παρακείμενα της περιοχής φράγματα (Κρεμαστών και Καστρακίου) ισχύος 150kv και μία γραμμή μεταφοράς προς το Δίστομο Βοιωτίας.
Με διαδοχικές αναβαθμίσεις τις δεκαετίες 1980 και 1990, σήμερα το ΚΥΤ λειτουργεί ήδη με δέκα γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οκτώ ισχύος 150kv (150.000Volt) και δύο ισχύος 400kv (400.000Volt). Μάλιστα από το έτος 2008 έχει ήδη λάβει χώρα περαιτέρω αναβάθμιση του ΚΥΤ, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται η λειτουργία έξι επιπλέον γραμμών μεταφοράς και συνολικά να φτάσει τις 16 γραμμές μετάφορας!!
Από τα ανωτέρω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή πέριξ του υποσταθμού είναι τεράστια, δημιουργώντας ζήτημα ως προς τη δυνατότητα ασφαλούς συνύπαρξης του ΚΥΤ και των κατοίκων του οικισμού, ιδίως αυτών που βρίσκονται σε μικρή ακτίνα. Αυτό δεν αποτελεί κινδυνολογία σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, τα δεκαπέντε περιστατικά καρκίνου, τα δέκα θυροειδών, τα οκτώ καταρράκτη στα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το ΚΥΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αδράνειας, τη στιγμή που τόσο τα ελληνικά δικαστήρια όσο και σειρά επιστημονικών μελετών έχουν αναγνωριστεί οι σοβαρότατες συνέπειες που συνεπάγεται η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Συγκεκριμένα το Εφετείο Αθηνών υιοθετεί στην 5560/2013 απόφασή του το υπ’ αριθ. 12608/6-11-2011 ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης: « …Ακόμα πιο πρόσφατα (6 Μαΐου 2011, έγγραφο 12608), το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέληξε σε ψήφισμα, το οποίο απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» καθώς επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία συνδέεται με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου και του δέρματος, την ανδρική στειρότητα και τη λευχαιμία (βλ. Resolution 1815 (2011) «The potential dangers of electromagnetic fields an their effect on the environment»…»
Στο σκεπτικό της ανωτέρω απόφασης δε, σημειωτέο ότι περιλαμβάνονται επερωτήσεις του τότε βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Φώτη Κουβέλη καθώς και του νυν πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εξάλλου το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με ημερομηνία 15-06-2017 αναφέρονται τα εξής:
1.Να μην διέρχονται οι γραμμές μεταφοράς μέσα από οικισμούς. Και όπου διέρχονται μέσα από οικισμούς ,μόνο υπόγεια.
2.Τα Κέντρα υπερύψηλης τάσης να κατασκευαστούν με τεχνολογία κλειστού τύπου GIS, για λόγους περιορισμού της αισθητικής όχλησης, επιτάχυνση κατασκευής αλλά και μείωση του απαιτούμενου χώρου. Όλα τα υπό τάση στοιχεία των ΚΥΤ να φέρουν μεταλλικό γειωμένο περίβλημα, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την χρήση μονωτικού αερίου να επιτυγχάνεται μείωση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων.
Αυτά που αναφέρονται στην απόφαση της περιφέρειας, πόσο εφαρμόζονται στο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης Αχελώου;Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα. Εν έτη 2022 και της τεχνολογίας που υπάρχει , ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί υποσταθμό με προδιαγραφές και τεχνολογία 1960. Και όλα αυτά σε μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών μερικά δισεκατομμύρια τον χρόνο. Με τις σημερινές τιμές του ρεύματος διέρχονται 4- 5 δις ευρώ τον χρόνο από τον υποσταθμό στην Ραίνά. Με άλλα λόγια, είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο το 2022, με τεχνολογία του 1930.
ΙΙ. Διαδικασία Ελέγχου
- Μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Στο έδαφος των ανωτέρω, οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιηθήκαμε και κινητοποιούμαστε προκειμένου να διεξαχθούνε οι απαραίτητοι έλεγχοι από πλευράς των εποπτικών φορέων και να διαπιστωθεί το μέγεθος του κινδύνου που υφίσταται από τη λειτουργία του ΚΥΤ εντός του οικισμού μας.
Αρχικά κλήθηκε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (εφεξής Ε.Ε.Α.Ε.), η οποία πραγματοποίησε -με δική μας δαπάνη- μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αναφέρουμε ενδεικτικά μέσα στο νεκροταφείο του χωριού, πάνω από μνήμα μετρήθηκαν 1000 v/μέτρο. Στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους 258 V/m. Σε χωράφι και σε απόσταση 50 μέτρα από σπίτι 460 V/m. Σε γραμμή μεταφοράς 400 kv 794 V/m και απόσταση 50 μέτρα από σπίτι. Στην ίδια γραμμή μεταφοράς σε άλλο σημείο 4.081v και σε απόσταση 30 μέτρα από σπίτι. Σε άλλο σημείο κοντά στο ίδιο σπίτι 2.200v και 1.900v. Στην άλλη γραμμή μεταφοράς 400 kv μετρηθήκαν 3.500 βόλτ/m. Και στην πλευρά των έξι γραμμών μεταφοράς μετρήθηκαν 500v. Όλα τα παραπάνω ηλεκτρικά πεδία είναι σε κοντινή απόσταση από σπίτια (στα συνημμένα φωτογραφίες) και σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων περιμετρικά του ΚΥΤ έχουν συσσωρευτεί πολλά υψηλά και υπερηψηλά ηλεκτρικά πεδία. Υπάρχει σπίτι σε απόσταση 40 μέτρα από τον υποσταθμό και σε 40 μέτρα απόσταση περνάνε οι δύο γραμμές μεταφοράς 400kv. Στο συγκεκριμένο σπίτι η γυναίκα είχε καρκίνο στην μήτρα, θυροειδή, καταρράκτη. Ο σύζυγος καρκίνο και καταρράκτη. Σε διπλανό σπίτι ο παππούς καρκίνο στον πνεύμονα, η γιαγιά θυρεοειδή και καταρράκτη, ο εγγονός από 4 ετών θυροειδή. Σε άλλο σπίτι πιο δίπλα ο σύζυγος θυροειδή και καταρράκτη, η σύζυγός καρκίνο. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε κάθε σπίτι από τα 15 περίπου σπίτια περιμετρικά του ΚΥΤ Αχελώου, τα οποία με τη σειρά του «περιστοιχίζονται» από 97 πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Νοέμβριο του 2021 καλέσαμε πάλι την Ε.Ε.Α.Ε. να κάνει μετρήσεις ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου. Ήρθε στις 9 Δεκεμβρίου πρωινές ώρες. Εκείνη την ημέρα είχε μεγάλη υγρασία περίπου 80%, συνηθισμένες καιρικές συνθήκες για την Ραίνα κατά την χειμερινή περίοδο. Τα παρακάτω στοιχεία είναι σε σημεία με αρίθμηση στην καλοκαιρινή έκθεση της Ε.Ε.Α.Ε. Στο σημείο 1 (εντός νεκροταφείου) μετρήθηκαν 1500 βόλτ. Στο σημείο 2 (500βόλτ). Στο σημείο 3 (450 βόλτ). Στο σημείο 4(1500 βόλτ). Στο σημείο 5 (1700 βόλτ). Στα πέντε πρώτα σημεία οι μετρήσεις γίνανε με καλό καιρό. Φθάνοντας στο σημείο 6, εκεί στην καλοκαιρινή μέτρηση είχε 4.081 βόλτ/m, ρίχνει βροχή για δέκα λεπτά. Πραγματοποιείται μέτρηση 23.000 βόλτ/m. Μόλις, σταμάτησε το ψίλοβροχο το ηλεκτρικό πεδίο έπεσε στα 12.000 βόλτ και πιο μετά στα 8.000 βόλτ. Το κλιμάκιο της Ε.Ε.Α.Ε επειδή βρήκε υπέρβαση ηλεκτρικού πεδίου δημιούργησε μια ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ, στα σημεία που υπήρχε υπέρβαση ηλεκτρικού πεδίου. Στην άλλη γραμμή μεταφοράς 400 kv είχε μετρηθεί ηλεκτρικό πεδίο 3.500 βόλτ/m το καλοκαίρι , τον χειμώνα μετρήθηκε 7500 χιλιάδες βόλτ/m. Όλες οι μετρήσεις ήταν δυο έως τρεις φορές πάνω σε σχέση με τις καλοκαιρινές. Στις έξι γραμμές μεταφοράς 150 kv μετρήθηκε με ψιλόβροχο 2500 βόλτ (σημείο 10 και 11 καλοκαιρινής μέτρησης).Μας ειπώθηκε από την Ε.E.A.Ε. ότι επειδή βρέθηκαν σε δύο γραμμές μεταφοράς 400 kv ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ θα αποστείλουν την έκθεση τους στο Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Ενέργειας,Δήμο Αγρινίου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να λάβουν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης Υγείας. Μετά από πέντε οι μέρες μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά και με email ότι λόγω της υψηλής υγρασίας, οι μετρήσεις δεν είναι τεχνικά ορθές και να τις επαναλάβουμε αρχές του έτους. Και εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα για την Ε.Ε.Α.Ε. Πως το κλιμάκιο ολοκλήρωσε τις μετρήσεις κανονικά και δεν μας ειπώθηκε κάτι για το θέμα της υγρασίας;; Μετά από πέντε μέρες αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι σωστές οι μετρήσεις;;;Στα συνημμένα είναι όλη η αλληλογραφία με την Ε.ΕΑ.Ε. Έτσι δεν μας απέστειλαν την έκθεση τους για τις μετρήσεις. Μας απέστειλαν τα πρότυπα που είναι διαπιστευμένη η υπηρεσία τους. Αγοράσαμε και μεταφράσαμε τα πρότυπα αυτά. Για την ιστορία πραγματοποιήθηκε και τρίτη μέτρηση ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου από την Ε.Ε.Α.Ε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 με υγρασία 20-25% εκείνη την ημέρα και βορινό αέρα, που “ξέρανε” την ατμόσφαιρα. Μας παραδόθηκε έκθεση (στα συνημμένα) και οι μετρήσεις ήτανε στα καλοκαιρινά επίπεδα. Να επισημάνουμε ότι εκείνη την ημέρα η γραμμή μεταφοράς με 4.081 βολτ/m ηλεκτρικό πεδίο δεν λειτουργούσε. Όλως τυχαίως. Να επισημάνουμε εδώ αυτό που αναφέρει η φυσική γ’ γυμνασίου ότι ο ξηρός αέρας λειτουργεί ως μονωτής και ο υγρός αέρας λειτουργεί ως αγωγός. Αυτό το αναφέρουμε γιατί κάποιοι μας θεωρούν τελείως χαϊβάνια.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στα συνημμένα που σας έχουμε αποστείλει παρατίθεται εργαστηριακή άσκηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του τμήματος Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, του εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων. Του πιο αρμόδιου εργαστηρίου στην χώρα για τα θέματα αυτά. Περιληπτικά αυτά που αναφέρονται στην εργαστηριακή άσκηση. Ο ατμοσφαιρικός αέρας χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό. Όταν με την αύξηση της τάσεως, η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στους αγωγούς της γραμμής μεταφοράς υπερβεί μια τιμή, τότε πραγματοποιούνται από τον αγωγό ηλεκτρικές εκκενώσεις στην ατμόσφαιρα (φαινόμενο Corona). Αναφέρεται αυτολεξεί.
“Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πάρα πολύ τις απώλειες Corona. Σε ασθενή βροχή οι απώλειες (ηλεκτρικές εκκενώσεις) ελάχιστα διαφέρουν από τις απώλειες ακάθαρτου αγωγού. Η τιμή τους όμως αυξάνει γρήγορα με την αύξηση της εντάσεως της βροχής και φθάνει έως ένα μέγιστο όριο (των ηλεκτρικών εκκενώσεων δηλαδή). Μετά την παύση της βροχής οι αυξημένες απώλειες μειώνονται και μετά περίπου μια ώρα φθάνουν στα επίπεδα που ήταν πριν την βροχή. Εξ ίσου σοβαρή, αν και μικρότερη από τη λόγω της βροχής, είναι η αύξηση των απωλειών από την επικάθηση στους αγωγούς, δροσιάς ή χιονιού. Επίσης , αύξηση των απωλειών Corona, μικρότερη από την βροχή προκαλούν η πάχνη, η ομίχλη, η υγρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Γι πιο αναλυτικά για το θέμα αυτό μπορείτε να μελετήσετε την εργαστηριακή άσκηση του τμήματός Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.”
Η εργαστηριακή άσκηση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι η επιστημονική τεκμηρίωση για τις μετρήσεις ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου που έκανε η Ε.Ε.Α.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2021 και αρνήθηκε να μας παραδώσει την έκθεση της. Με την βροχή οι εκκενώσεις ηλεκτρικών πεδίων στην ατμόσφαιρά αυξάνονται πάρα πολύ, μετά την παύση της βροχής οι εκκενώσεις ηλεκτρικών πεδίων στην ατμόσφαιρα μειώνονται και μετά από μια ώρα επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν πριν την βροχή. Για αυτό τον λόγο με βροχή μετρήθηκε ηλεκτρικό πεδίο έντασης 23.000 βόλτ/μέτρο, και με την παύση της βροχής μετρήθηκε 12.000 βόλτ/μέτρο και μετά από μερικά λεπτά 8.000 βόλτ/ μέτρο. Ας πάρουμε την άλλη γραμμή μεταφοράς 400 kv. Στην καλοκαιρινή μέτρηση είχε ένταση ηλεκτρικού πεδίου 3500 βόλτ/μέτρο (με υγρασία 30%), στην χειμερινή μέτρηση μετά από βροχή και 80% υγρασία στην ατμόσφαιρα, είχε ένταση ηλεκτρικού πεδίου 7.500 βόλτ/ μέτρο, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την καλοκαιρινή μέτρηση. Με βροχή το ηλεκτρικό πεδίο αυτό θα ήταν σημαντικά αυξημένο.
Θέτουμε στη διαθεσιμότητα του Δημοτικού Συμβουλίου τα τεχνικά στοιχεία ως προς τις μετρήσεις που έλαβαν χώρα, χωρίς ωστόσο να μας παραδοθεί το πόρισμα, προκειμένου να καταστεί ευκρινές το γεγονός ότι τα διεθνή πρότυπα και τα ερευνητικά δεδομένα δε συμφωνούν με όσα εισπράττουμε ως απάντηση από την ΕΕΑΕ.
- Έλεγχος Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Στις 26 Οκτωβρίου 2021 προγραμματίστηκε – ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ- αυτοψία κλιμακίου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ωστόσο δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας στο χώρο προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί. Ωστόσο επισημάνθηκαν ιστορικά απόβλητά σχετικά με την δραστηριότητα του υποσταθμού και υπερβάσεις θορύβων ήχου. Ακολούθως η αρμόδια περιφερειακή Διεύθυνση απέστειλε έγγραφο προς τον ΑΔΜΗΕ, ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις εντός πέντε ημερών προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία. Στις 2 Νοεμβρίου 2021 κατά τις πρωινές ώρες οι υπάλληλοι του ΑΔΜΗΕ βάλανε πυρκαγιά μέσα στο ΚΥΤ Αχελώου. Καίγοντας παλέτες, ξύλα, μονωτήρες , μεταλλικά δοχεία που περιείχαν μέσα άγνωστα υλικά. Μιλάμε για πυρκαγιά σε χώρο που έχει πινακίδα στην είσοδο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ τσιγάρου. Η πυρκαγιά σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας της αστυνομίας ήταν 500 τ.μ. Για την συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει κατατεθεί μήνυση και η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμοδίων αρχών.
Την τελευταία δεκαετία στο ΚΥΤ Αχελώου έχουν ξεσπάσει τέσσερις πυρκαγιές. Η προαναφερόμενη και άλλες τρεις πυρκαγιές. Στην μεγάλη πυρκαγιά του 2013 καιγόταν επί μία εβδομάδας ο μετασχηματιστής (φωτογραφίες στα συνημμένα). Στο πόρισμα του ΑΔΜΗΕ για την πυρκαγιά του 2013 αναφέρεται ρητά ότι υπήρχε γήρανση του εξοπλισμού, ήταν κατασκευής 1976 και κάηκε 2013. Ότι δεν λειτούργησε το σύστημα ενεργητικής πυρασφάλειας του μετασχηματιστή και η χειροκίνητη πυρασφάλεια ήταν σε σημείο απροσπέλαστο από την πυρκαγιά. Επίσης, η μισή ποσότητα λαδιού κάηκε και τα καυσαέρια της πυρκαγιάς διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα. Μέσα στο πόρισμα του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται η συγκέντρωση διοξινών από την καύση PCB’S (κλοφέρν). Βέβαια αναφέρεται σε μικρές ποσότητες. Σε ανακοίνωση της ένωσης Ελλήνων χημικών με απόφαση της ΕΟΚ αναφέρεται ότι απαγορεύεται η χρήση κλοφέρν από το 1985. Βέβαια για την αξιοπιστία του πορίσματος του ΑΔΜΗΕ υπάρχει ερώτημα. Διότι το πόρισμα του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η πυρκαγιά έγινε μακριά από κατοικημένη περιοχή. Φαίνεται ότι οι κάτοικοι του οικισμού Ραΐνα εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Το 2013 συνέβησαν άλλες δύο πυρκαγιές μέσα στο ΚΥΤ Αχελώου, μία πυρκαγιά στην αυτεπαγωγή και μία στον διακόπτη μέσης τάσης. Και οι τρεις πυρκαγιές είχαν απόσταση η μια από την άλλη μικρότερη από 20 μέτρα, δείχνοντας την γήρανση του υπάρχοντος εξοπλισμού.
Σε εκ νέου αυτοψία της υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 10 Φεβρουαρίου 2022 αναφέρονται τα εξής:
- Δεν υπήρχαν στοιχεία μετρήσεων παραμέτρων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Δηλαδή, λειτουργούν 50 χρόνια υποσταθμό, χωρίς να έχουν μετρήσει τι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπει. Εκθέτοντας τους κατοίκους της περιοχής σε θανάσιμο κίνδυνο. Ρητά μέσα στην ΑΕΠΟ αναφέρεται: Να διεξάγονται μετρήσεις της στάθμης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε τρία τουλάχιστον περιφερειακά σημεία του χώρου του ΚΥΤ. Οι μετρήσεις θα γίνονται με ευθύνη της ΔΕΗ ανά τρίμηνο το πρώτο έτος και μετά ανά εξάμηνο. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι εν έτη 2022 να υπάρχουν μόνιμοι μετρητές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, εκτός του ΚΥΤ;
- Δεν εντοπίστηκε αντιπυρική προστασία βλάστησης.
- Στην χώρο διαπιστώθηκε η ύπαρξη καμένου μετασχηματιστή(είναι ο μετασχηματιστής του 2013), μεταλλικών δεξαμενών, άλλων τριών μετασχηματιστών, βαρέλια ελαίων(περισσότερα φωτογραφίες στα συνημμένα).
- Δεν υπήρχε στεγασμένος χώρος με τσιμεντένιο κεκλιμένο δάπεδο, δεν επεδείχθησαν στοιχεία απόβλητων λιπαντικών ελαίων. Όπως ρητά αναφέρεται μέσα στην ΑΕΠΟ όλα τα ελαιώδη υλικά της εγκατάστασης να συλλέγονται σε ειδικά δοχεία σε στεγασμένο χώρο με τσιμεντένιο κεκλιμένο δάπεδο. Τα βαρέλια των ελαίων τα είχαν στοιβαγμένα σε διάφορα σημεία του υποσταθμού.
5.Παρότι την ώρα του ελέγχου ο θόρυβος ήταν σε επιτρεπτά πλαίσια, από εμπειρία σας καταθέτουμε ότι η κατάσταση την νύχτα με τον ήχο είναι ανυπόφορη. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να έχει μόνιμο ντεσιμπελόμετρο εκτός υποσταθμού και να γίνει μόνωση του ήχου από τον μετασχηματιστές;;;;
ΤΑ ερωτήματα είναι ρητορικά. Διότι σε ένα χώρο με εννιά χρόνια ύπαρξης καμένου μετασχηματιστή, με άλλους τρεις μετασχηματιστές – απόβλητα, με βαρέλια πεταμένα, με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό απαρχαιωμένο, με την καύση μονωτήρων και μεταλλικών δοχείων με έλαια, φαντάζει προωθημένο μέτρο να τηρηθούν τα αυτονόητα.
Πέρα από αυτά που αναφέρει η περιφέρεια ποτέ δεν έγινε δεντροφύτευση από συστοιχία δέντρων για να μειωθεί η οπτική όχληση, όπως ρητά αναφέρεται στην ΑΕΠΟ.
Μέσα στην ΑΕΠΟ του 2008 αναφέρεται ρητά: ότι οι παραπάνω περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για δέκα έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας και με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα τηρούνται με ακρίβεια. Πριν την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής θα πρέπει να εκδοθεί Απόφαση ανανέωσης ή Παράτασης της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Εδώ υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της ΑΕΠΟ μιας και οι περιβαλοντικοί όροι δεν τηρούνται . Επίσης, το 2018 έπρεπε το ΚΥΤ να πάρει εκ νέου ΑΕΠΟ και πήρε εκ νέου ΑΕΠΟ στις 21-2-2021.
Δηλαδή, τρία χρόνια ο υποσταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα εν έτη 2022.
ΙΙΙ. Μελλοντική προοπτική
Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει προσεγγίσεις από επενδυτές για αγορά χωραφιών περιμετρικά του ΚΥΤ για να εγκατασταθούν μπαταρίες. Μάλιστα, έχουν προχωρήσει σε ενοικιοστάσια. Και τίθεται το ερώτημα, πως γίνεται να εγκατασταθούν μπαταρίες μέσα σε κατοικημένη περιοχή;;;;Πως γίνεται να συνυπάρχει οικισμός με υποσταθμό και μπαταρίες;;;
Το 2019 έχει πάρει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τα δυο νέα φράγματα της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή Αλευράδα Βάλτου. Θα δημιουργηθεί ένα νέο ΚΥΤ στην πλευρά του Βάλτου και θα κατασκευαστεί νέα γραμμή μεταφοράς 400 kv που θα συνδέει το νέο ΚΥΤ με το ΚΥΤ Αχελώου. Μάλιστα, στην μελέτη της ΤΕΡΝΑ που μας έχει δοθεί γράφεται ότι με την νέα γραμμή δεν υπάρχει οπτική όχληση από τον Άγιο Χαράλαμπο γιατί υπάρχει ήδη υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς. Είναι σαν το επιχείρημα χτίζω ένα αυθαίρετο , γιατί ήδη δίπλα υπάρχουν αλλά δύο αυθαίρετα. Η νέα γραμμή μεταφοράς θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Συμπερασματικά:
Στις Ραίνες Τ.Κ. Σκουτεσιάδας “φυτεύτηκε” ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Ξεκίνησε την λειτουργία του με τρεις γραμμές μεταφοράς, σήμερα έχει φτάσει τις δέκα γραμμές μεταφοράς και προβλέπεται εκ νέου αναβάθμιση και να φτάσει τις 16 γραμμές μεταφοράς. Και τίθεται το ερώτημα μπορεί να ζήσει άνθρωπος δίπλα από τόσες γραμμές μεταφοράς;;Από την πλευρά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ δεν λήφθηκε κανένα μέτρο προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Αποτέλεσμα της λειτουργίας του υποσταθμού είναι τα 15 περιστατικά καρκίνου, θυροειδείς και καταρράκτες σε 14 σπίτια περιμετρικά του υποσταθμού. Δυστυχώς, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ ακολούθησε στον οικισμό Ραίνα μια εγκληματική πολιτική. Τον τελευταίο χρόνο κάναμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να συλλέξουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν όλα αυτά. Απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να ελέγξει την ΑΕΠΟ του ΚΥΤ. Απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για μετρήσεις. Θεωρούμε ότι έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις απόψεις μας. H λύση που βλέπουμε για να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η υγεία των κατοίκων του οικισμού Ραίνα της ΤΚ Σκουτεσιάδας του δήμου Αγρινίου είναι:
Να κλείσει το ΚΥΤ Αχελώου από τον οικισμό Ραίνα και να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή.
Ειδάλλως, είτε με ουσιαστική αποζημίωση και μετακίνηση των κατοίκων σε ασφαλή περιοχή.
Καλούμε τον δήμο Αγρινίου και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να σταθούν δίπλα μας και να εκδοθεί ψήφισμα από το Δημοτικό συμβούλιο για κλείσιμο του Υποσταθμού. Ειδάλλως, για μεταφορά του οικισμού.
Καλούμε τον Αγρινιώτικο λαό να σταθεί δίπλα μας.
Καλούμε τους μαζικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας.
Καλούμε του βουλευτές του νομού να πάρουν θέση για το θέμα.
Είμαστε στη διάθεση όλων για περαιτέρω ενημέρωση.