Οψιμότερη η συγκομιδή στην Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα, η συγκομιδή των σύκων αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 15 Αυγούστου και, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ολοκληρωθεί έως τις 20-25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Αγγελόπουλο, διευθυντή του Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ, η φετινή χρονιά φαίνεται πιο αποδοτική σε σχέση με την προηγούμενη. Στα μέρη του καλλιεργείται, κυρίως, η τοπική ποικιλία «Τσαπέλα Καλαμών».
Ο κ. Αγγελόπουλος εκφράζει ανησυχίες για την επάρκεια εργατικών χεριών, η οποία κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη αυτή την περίοδο. Παρά τις δυσκολίες, στόχος του συνεταιρισμού είναι να συγκομιστούν όλα τα σύκα, καθώς το προϊόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο και πρέπει να ενισχυθεί τόσο από την πολιτεία όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς. Το σύκο αποτελεί ένα «διαβατήριο» για την προβολή της τοπικής ταυτότητας στο εξωτερικό. Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κ. Αγγελόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος για τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, όπως ο Καναδάς και άλλες χώρες. Στο θέμα των τιμών, γίνεται προσπάθεια ώστε αυτές να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, δίνοντας αξία στον παραγωγό.
Μειωμένες αποδόσεις λόγω παγετού και καύσωνα στην Κύμη
Στην περιοχή της Κύμης, η συγκομιδή ξεκίνησε με μειωμένες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Βογιατζή, τα τελευταία πέντε χρόνια μόνο μία χρονιά ήταν ικανοποιητική.
Ο ίδιος τονίζει πως διαχειρίζεται μια οικογενειακή εκμετάλλευση, η οποία αποδίδει σημαντικό εισόδημα ακόμη και σε μικρές εκτάσεις. Μετά την αρχική επεξεργασία, τα σύκα διαχωρίζονται και αποξηραίνονται για καλύτερη συντήρηση και τυποποίηση. Η τιμή παραγωγού αγγίζει τα 14-15 ευρώ/κιλό, με μέση απόδοση περίπου έναν τόνο ανά οικογένεια. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και εδώ η παρουσία αγριόχοιρων, που μειώνουν την παραγωγή και, κατά συνέπεια, το εισόδημα των παραγωγών.
Πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες και στο Μαρκόπουλο
Στο Μαρκόπουλο, οι χαμηλές αποδόσεις αποδίδονται στον παγετό και στον καύσωνα της φετινής χρονιάς. Ο Αλέξανδρος Κολιοβασίλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, αναφέρει ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από τη βλάστηση, ενώ ο πρόσφατος καύσωνας επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Στην περιοχή καλλιεργούνται δύο βασικές ποικιλίες: Τα Βασιλικά και το Μαύρο Μαρκόπουλο ΠΓΕ, το οποίο αποτελεί Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Οι φετινές τιμές των νωπών σύκων είναι μειωμένες κατά περίπου 30% σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω χαμηλής ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3,80 ευρώ/κιλό για τα Βασιλικά και στα 2,70 ευρώ για το Μαύρο Μαρκόπουλο. Η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Σάρρος Γιάννης
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).