Η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)από τις καλλιέργειες έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της επικείμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι επιδοτήσεις των παραγωγών θα συνδεθούν με την δυνατότητα που έχουν τα εδάφη να δεσμεύουν τον οργανικό άνθρακα και ως εκ τούτου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες. Όσο μεγαλύτερη η δέσμευση του άνθρακα στο έδαφος, τόσο σημαντική η συνεισφορά των παραγωγών στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και άρα τόσο μεγαλύτερο το ύψος των οικονομικών ενισχύσεών τους.
Ο στόχος αυτός όμως δεν βρίσκει έτοιμους αυτούς που σχεδιάζουν την υλοποίηση της δράσης, δηλ. τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων (π.χ. πολιτικούς), ώστε να ανταποκριθούν με ακρίβεια και συνέπεια στην πρόκληση αυτή, που είναι τόσο σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και για όλους μας.
Για όλα αυτά μίλησε στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη ο Δρ. Δημήτρης Τριαντακωνσταντής Εντεταλμένος Ερευνητής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Έδαφος και Εθνικός Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας – FAO