Σήμερα, Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, συνοδευόμενος από τον Λευτέρη Πιτσινέλη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Αρχοντοχωριτών «Άγιος Γεώργιος», και τον Γιώργο Πιτσινέλη καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κύριο Δαμασκηνό, προκειμένου να τον ενημερώσουν και να του επιδώσουν την από 20-3-2023 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνονται α) η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης και β) η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου, γεγονός που αποτελεί αποφασιστικό βήμα για τη χρηματοδότηση της διάσωσης του σπουδαίου αυτού εκκλησιαστικού μνημείου, του οποίου ο σπάνιος ζωγραφικός διάκοσμος- και μάλιστα σε δύο στρώματα- χρονολογείται στο έτος 1669.
Το μνημείο αυτό, τοποθετημένο στο κέντρο του Αρχοντοχωρίου, αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, και η διάσωσή του αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων και διοικήσεων του τόπου, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας, για πολλές δεκαετίες.
Σημειώνουμε ότι στον ναό αυτό κήρυξε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ίδρυσε σχολείο. Τις δε αγιογραφίες, σύμφωνα με τις σωζόμενες επιγραφές, είχαν αναλάβει αρχοντικές οικογένειες που είχαν εγκατασταθεί στο Αρχοντοχώρι (πρώην Ζάβιτσα) από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωσή της το 1453, έχοντας προσκαλέσει για το σκοπό αυτό, κατά τους ειδικούς μελετητές της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, επίλεκτους αγιογράφους του 17ου αιώνα.
Επίσης στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ως ενοριακό τότε ναό του χωριού, εκκλησιάζονταν και, ως σχολείο, δίδαξαν οι Ζαβιτσάνοι προεστοί Κωνσταντίνος και Φώτιος Καραπάνος, διδάσκαλοι και πολιτικοί που αργότερα συμμετείχαν στην Α’ Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, ο δε Φώτιος διετέλεσε το 1822 και μέλος του Βουλευτικού Σώματος. Συνεπώς ο ναός αυτός αποτελεί μοναδικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο για όλη την περιοχή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξέφρασε την ευαρέσκειά του, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και μέσω εκείνου και όλους όσοι συνέβαλαν στη θετική αυτή εξέλιξη, και ευχήθηκε την, όσο το δυνατό συντομότερα, ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ίδιος στέκεται αρωγός και σε αυτή όπως και σε κάθε άλλη προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης μνημείων της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς μας.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και πτυχές ευρύτερης συνεργασίας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με τον Δήμο Ξηρομέρου επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Τέλος, η ενημέρωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας από τον κ. Δήμαρχο επεκτάθηκε και σε άλλα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου και τον ενημέρωσε για την αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με στόχο την προστασία και ανάδειξη δύο σπουδαίων θρησκευτικών μνημείων, την Παναγία Ζαμπαντίνα στο Αρχοντοχώρι και τον Άγιο Γεώργιο στο παλαιό χωριό Βασιλόπουλου. Μάλιστα για τον Άγιο Γεώργιο, υπάρχει ήδη εγγραφή στον προϋπολογισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων για μελέτες και για να εκιννήσει και εκεί η διαδικασία διάσωσης και ανάδειξης του.