Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο LepantoTV και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Καρέλη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι το διακύβευμα των εκλογών σχετίζεται με το κράτος που επιθυμούμε να έχουμε ως πολίτες. Αν θέλουμε ένα κράτος-λάφυρο προς όφελος των λίγων, που είδαμε να συγκροτείται από τις πολιτικές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θέλουμε ένα κράτος στην υπηρεσία των πολλών, όπως είναι αυτό που υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε αναλυτικά για όλα τα θέματα και ειδικότερα είπε:
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης
«Ενώοι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν και η ανεργία αυξήθηκε, με αποτέλεσμα τα 2/3 των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να βρεθούν υπερχρεωμένα, δεν υπήρξε η μέριμνα «κουρέματος» των δανείων και μιας δεύτερης ευκαιρίας αξιοπρέπειας.Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την περίοδο 2015-2019 αποδόμησε τον ν.3869/2010 και άνοιξε την πόρτα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κατόπιν, ήρθε η Νέα Δημοκρατία και εξήγγειλε ένα πληθωρικό πρόγραμμα το «Σχέδιο Ηρακλής», με το οποίο εξυπηρετήθηκαν μόνο 2,5 χιλιάδες πολίτες.Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ζητάμε την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από την επικαιροποίηση του ν.3869/10 και τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους πριν από τα funds.»
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
«Στην Ελλάδα το 94.6% είναι μικρές επιχειρήσεις με 0 έως 9 απασχολούμενους. Μιλάμε για 720.000 επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που συνολικά απασχολούν 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους, παρότι συνεισφέρουν στο 83% της απασχόλησης και αποτελούν ισχυρό πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ιδίως στην Περιφέρεια. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2022 μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα.»
Για τον πρωτογενή τομέα:
«Πολλά τα προβλήματα για αγρότες και κτηνοτρόφους και πολλές οι ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν. Αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να στηριχτούν. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά 0,20-0,25€ το κιλό. Ομοίως και τα αγροεφόδια. Στο ΠΑΣΟΚ μιλήσαμε για την ενεργειακή αυτονομία των αγροτών. Να μπορεί να παράγει αυτόπου καταναλώνει πχ μέσω φωτοβολταϊκών και να υπάρξει σχετική επιδότηση.Χρειαζόμαστε καινοτόμες δράσεις μεταποίησης και τυποποίησης, ολοκληρωμένα σχέδια μέσω συνεταιρισμών.»
Για την ανάπτυξη:
«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθύνουμε τους πόρους για μεγάλες τομές στις υποδομές και το κοινωνικό κράτος. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία είναι σε άλλη λογική. Εμείς προτείναμε, για παράδειγμα να κατευθυνθεί ένα ποσοστό της τάξης του 8-10% στην αναγέννηση του ΕΣΥ. Το ίδιο και για την υλοποίηση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να δούμε οραματικά την ανάπτυξη. Να συνδέσουμε τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό και τη Μεσογειακή Κουζίνα, έχοντας σε κεντρική θέση τα ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης από τον πρωτογενή τομέα. Να συνδέσουμε τοναγροτοδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό και να ενισχύσουμε την εξωστρέφειακαι τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Αυτό προϋποθέτει, επίσης, και τη σύνδεση των παραγωγών με τη μεταποίηση για προϊόντα ολικής ποιότητας.Να προσφέρουμε στον διεθνή τουρισμό μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Ελλάδα, ώστε η τουριστική δαπάνη να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και να δημιουργεί ταυτόχρονα πλούτο για τους Έλληνες.»
Για τη νέα γενιά:
«Είναι δύσκολο σήμερα να πειστούν οι νέοι να πιστέψουν και να συμμετέχουν στην πολιτική, γιατί κάηκε η ελπίδα την περίοδο 2015-2019. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά σε πολλούς. Οι νέοι είδαν ότι όλα αυτά δεν υλοποιήθηκαν και άρχισαν και πάλι να κοιτάζουν το πολιτικό σύστημα με δυσπιστία. Το δικό μας στοίχημα είναι να τους κάνουμε με προτάσεις και πράξεις να πιστέψουν πάλι στη δύναμη της πολιτικής. Να καταφέρουμε να κάνουμε τη χώρα ελκυστική ώστε οι 500.000 που έφυγαν στο εξωτερικό να γυρίσουν πάλι πίσω με καλούς μισθούς και καλές συνθήκες ζωής. Να κάνουμε το braindrain-braingain. Να μπορέσουν στην πατρίδα μας να εργαστούν, να ονειρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να δημιουργήσουν.»
Για το κόστος διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»:
«Βάσει σχετικής διάταξης που υπάρχει μέσα στησύμβαση για τη Γέφυρα ΧαρίλαοςΤρικούπης υπάρχει η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της τιμολογιακής πολιτικής, μετά την παρέλευση δέκα ετών. Δεδομένου ότι ο χρόνος έχει περάσει, επανέφερα με επίκαιρες ερωτήσεις μου τρεις φορές το θέμα στη Βουλή, δύο επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μία επί Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στη σύμβαση, θεωρώ κρίσιμο να μειωθεί το κόστος του διοδίου προς όφελος όλων των διερχόμενων. Επίσης, με την επίκαιρη ερώτησή μου για το e-pass πετύχαμε όχι μόνο να ακυρώσουμε μια επικείμενη αύξηση στο κόστος του, αλλά και τη γενικότερη μείωσή του. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ήρθε μέσα από τη γόνιμη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω τη μάχη για τη μείωση του κόστους διέλευσης.»
Για τα αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη από Μόρνο και Εύηνο:
«Θα πρέπει να αποδοθούν αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη για Ναυπακτία, Δωρίδα και Θέρμο. Σήμερα το θέμα εκκρεμεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Επίσης, όσον αφορά στα ανταποδοτικά να σημειώσω ότι πρόταξα το θέμα της παροχής αντισταθμιστικών από ανεμογεννήτριες. Έτσι, κάτοικοι Κοινοτήτων όπου υφίστανται ανεμογεννήτριες, λαμβάνουν αντισταθμιστικά που πιστώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.»
Για το Πλατυγιάλι:
«Μέσα από την αξιοποίησή του μπορεί να δοθεί ώθηση ανάπτυξης αλλά και να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την ανεργία. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου, που διαθέτει
ναυτιλιακή βιομηχανική περιοχή έκτασης 2800 στρεμμάτων και παρά το γεγονός
ότι για την κατασκευή του οποίου έχουν δαπανηθεί τεράστια χρηματικά ποσά,
το ίδιο παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητο. Αν υπάρχουν αυτές οι επενδύσεις στις
υποδομές θα επεκταθούν οι προοπτικές για ιδιωτικές επενδύσεις στις τοπικές
τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες».
Για την ελιά Καλαμών:
«Τεράστιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί με τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, καθώς αρχικά δόθηκε η δυνατότητα μόνο στους παραγωγούς της Μεσσηνίας ναχρησιμοποιούν την ονομασία αυτή. Και μάλιστα τη στιγμή που στην Καλαμάτα παράγεται μόλις το 0,66% της εγχώριας παραγωγής ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγάλος παραγωγός ελιάς Καλαμών. Είναι ένα θέμα που ανέδειξα με παρεμβάσεις μου στη Βουλή και είχαμε εντέλει θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.»
Για τις δομές υγείας:
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το χώρο της υγείας και έχουμε πει το 10% του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί για τη στήριξη της υγείας.Άλλωστε η υγεία είναι ένας προνομιακός χώρος για το ΠΑΣΟΚ και ας μη ξεχνάμε ότι ο αείμνηστος Γεννηματάς και ο Αυγερινός σχεδίασαν και προέταξαν το ΕΣΥ, το οποίο όμως χρειάζεται στελέχωση.Να σημειώσω ότι βασικές προτάσεις μας είναι ηαξιοκρατική διοίκηση στο χώρο της υγείας, κάθετη στελέχωση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και αύξηση τω αποδοχών τους, κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.»
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία:
«Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας πλήρωσε την αδιαφορία αυτών που έπρεπε τότε να σηκώσουν το βάρος και να αντιδράσουν.Το 2012 όταν καταργήθηκε τοπανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας επί Αρβανιτόπουλου με το «Σχέδιο Αθηνά» οιβουλευτές δεν αντέδρασαν. Το 2015 όταν ήρθε η απόφαση να μεταφερθούν τα εναπομείναντα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοκαρνανίας στην Πάτρα πήγα τοθέμα στη Βουλή δυο φορές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την πρώτη φορά επί υπουργίας κ. Μπαλτά και την δεύτερη επί υπουργίας κ. Φίλη και ακυρώθηκε η απόφαση για την μεταφορά από το Αγρίνιο στην Πάτρα.Ο μακαριστός Κοσμάς, το ΤΕΕ και η Δημοτική Αρχή Αγρινίου με τον κ. Παπαναστασίου ήταν αυτοί που βοήθησαν προς την κατεύθυνση να μείνουν τα πανεπιστημιακά τμήματα. Από πλευράς Περιφέρειας-λυπάμαι που το λέω- αλλά δεν είχαμε καμία βοήθεια, ούτε από πλευράς Περιφερειάρχη, ούτε από πλευράς Αντιπεριφερειάρχη. Και όποιος, λοιπόν, θέλει να καταγγέλλει, πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει ακόμα και συγγνώμη- αν το κρίνει- και όχι να λέει περισσότερα από όσα έκανε.Το 2019 το σχέδιο Γαβρόγλου ήρθε και ισοπέδωσε την ακαδημαϊκότητα στην Αιτωλοακαρνανία. Ήρθαν κάποια γεωπονικά τμήματα, καλώς, θέλουμε να έρθουν τμήματα. Δεν είδα όμως το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να έχει την ίδια υποστήριξη με το ΤΕΙ Ρεθύμνου. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πανεπιστημιακό τεχνολογικό ίδρυμα στο Μεσολόγγι αξιοποιώντας το campus και τις υποδομές του Μεσολογγίου που μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά τμήματα. Γι’αυτό και ως βουλευτής την επόμενη μέρα θα δώσω τη μάχη για ολοκληρωμένες σχολές Αγρινίουκαι δυο σχολές στο Μεσολόγγι με ελκυστικά προγράμματα σπουδών. Ας μην ξεχνάμε ότι το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και ΝέωνΤεχνολογιών με έδρα στο Αγρίνιο καταργήθηκε εν μια νυκτί. Κι ενώ το Υπουργείο αναγνώρισε ότι το τμήμα καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς καμία αιτιολογία,δεν προχώρησε στην επανίδρυσή του παρότι εν μια νυκτί πήρε απόφαση για τομέλλον της Νομικής Πατρών. Άρα έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά.»